Falešný tweet o explozích v Bílém domě zahýbal miliardami. Jak tomu bránit?

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Úterní napadení twitterového účtu americké tiskové agentury AP, přes nějž hackeři vyslali zprávu o explozích v Bílém domě a způsobili krátkodobý, ale citelný propad akciových trhů, ukázalo podle odborníků současný obrovský vliv sociálních médií i jejich zranitelnost. Volají proto po větším zabezpečení Twitteru, upozornila agentura Reuters.

AP přitom nebyla zdaleka první, jejíž účet na Twitteru napadli hackeři. V předchozích dnech podobným útokům čelily účty stanice National Public Radio nebo program CBS 60 Minutes, loni hackeři na chvíli ovládali i účet Reuters News a vyslali z něj falešné tweety.

Poslední útok byl však prozatím nejfatálnější. Jediná zpráva o 12 slovech a 60 písmenech srazila hlavní kurz indexu Dow Jones o 143 bodů a hodnota akcií krátkodobě klesla téměř o 200 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Hodnota indexu Standard&Poors 500 se během pár minut podle Reuters propadla o 136,5 miliardy dolarů (2,7 bilionu korun).

Ačkoli AP i Bílý dům zprávu obratem dementovaly, což vrátilo kurzy na původní výši, a tisková agentura později zjistila, že hackeři se k přístupovému heslu nejspíš dostali pomocí phishingového útoku na jednoho ze zaměstnanců, případ podle expertů dokládá nedostatečné zabezpečení Twitteru. Řešením by podle nich bylo dvojité heslování, jaké využívají Google nebo Microsoft.

Je třeba najít kompromis mezi pohodlím a bezpečností

„Je to jeden z těch případů, které vídáme příliš často. Je to unavující. Mediální organizace by měly vyvinout tlak na Twitter, aby více zabezpečil svůj web,“ řekl Reuters specialista na sociální média z Texaské univerzity Robert Quigley. Podle bezpečnostního konzultanta Marka Rishera by opatření jako dvojité heslování snížilo pohodlnost používání Twitteru a mohlo by zpomalit přibývání jeho uživatelů, ztráta důvěry v tuto službu by ale Twitter podle něj bolela mnohem víc.

„Jde vždycky o kompromis mezi pohodlím a bezpečností. A právě bezpečnostní problematika ohrožuje značku Twitteru,“ upozornil Risher. Twitter se podle Reuters k tomu odmítl vyjádřit a nechce také sdělovat své firemní plány, i když už dříve spuštění dvojitého heslování naznačil.

Službu posílání krátkých zpráv o 140 znacích využívá po celém světě na 200 milionů lidí, kteří každý den takto pošlou přes 400 milionů vzkazů. Podle bezpečnostního experta Stevea Brunetta přišlo napadení účtu AP ve velmi citlivou dobu krátce po bombových útocích na bostonský maraton, při nichž Twitter nesehrál nejšťastnější úlohu. „Po atentátech se každý ptá: 'OK, do které části zpravodajského cyklu Twitter patří? Kam patří informace šířené po Twitteru?“ soudí Brunetto.

Falešný tweet upřel pozornost i na robotické obchodování

Podle jiných však není problém ve Twitteru, ale ve způsobu, jak se používá. Úterní propad akciových kurzů způsobený falešnou zprávou AP upřel pozornost na počítačem řízené obchodování na burzách, které využívá i monitoring informací ze sociálních sítí. Bez zásahu člověka se dnes už podle AP provádí více než polovina burzovních operací.

„Bylo to, než jste stačili mrknout. Člověk by takto rychle nereagoval,“ popsal úterní dění makléř Joe Saluzzi, který patří k dlouhodobým kritikům vysokorychlostního počítačového obchodování. Podle Irene Aldridgeové, konzultantky hedgeových fondů pro tyto speciální programy, obchodovací systémy bez jakéhokoli filtrování pouze spočítají množství pozitivních a negativních slov a podle toho provedou operaci.

Aldridgeová se proto domnívá, že burzovní regulátoři by měli více kontrolovat vztahy mezi sociálními médii a trhy. „Obchod miluje rychlost,“ namítá Bart Chilton, člen komise pro dohled nad obchodem s komoditami, která zkoumala počítačové programy na nákup a prodej akcií. „Nejsem si ale jistý, že rychle znamená vždy lépe,“ dodal nicméně.