Festival sklízí, co animátoři zaseli

Přichází podzimní filmové dožínky. Animánie přináší výběr z animovaných snímků.

Festival Animánie jako správný hospodář na podzim sklízí, co se na jaře zaselo. Žně animovaných filmů se v těchto dnech konají v Plzni v kinosálech Měšťanské besedy a Music clubu Anděl, v ateliérech Základní umělecké školy Sokolovská a Západočeském muzeu.

Filmová přehlídka trvá do 20. listopadu. Jejím největším lákadlem je snímek Alois Nebel. „Kina už ho promítala, proto my nabízíme pohled na to, jak se dělal. V hodině a půl se diváci dozvědí nejen, jak vznikl příběh jako takový, ale i to, jak ho tvůrci zpracovávali,“ informuje hlavní koordinátorka Martina Voráčková. Pod pokličku výroby tohoto filmu lidé nahlédnou v pátek 18. listopadu.

Kouzelné Autopohádky

O den později uvede projekci filmu animátor Noro Držiak společně s výtvarníkem Jaromírem 99, který je zároveň frontmanem skupiny Priessnitz. Ta zahraje v Music club Anděl tentýž večer. Dalším hitem letošní Animánie jsou Autopohádky. „Příběhy jsou to krásné a kouzelné. Stojí za to je znovu objevit,“ vysvětluje koordinátorka festivalu, proč dramaturgie do přehlídky Autopohádky zařadila.

Kromě novinek a české tvorby nabízí Animánie ve své Podzimní sklizni také filmy jako Ukradená vzducholoď, snímek Břetislava Pojara Motýlí čas nebo adaptaci románu George Orwella Farma zvířat. Současnou zahraniční tvorbu přibližují Ozvěny Anifestu.

V pátek 18. listopadu návštěvníci svými hlasy rozhodnou o nejlepším animátorovi do šestadvaceti let. Výsledky ceny diváků pořadatelé oznámí týž den večer na Andělském večírku, kterým v Music clubu Anděl povede slammerka Masha. Poté, co organizátoři rozdají ceny, rozvíří večírek svou hudbou kapela Dva. To však z festivalu není vše. Přízemí pravého křídla Západočeského muzea už zaplnily komiksy, fl ashová hra a spousta scénografi í z animovaných filmů.

Čechové a divoši

Na stěnách tak visí například výňatky z animovaného hitu Alois Nebel či komiksy studentů plzeňského Ústavu umění a designu. Kolekce nazvaná Čechové a divoši zahrnuje práce ilustrátorek Lucie Lomové a Barbary Šalamounové. Závěr výstavy v muzeu patří počítačové hře.

„Flashovou hru Botanicula Jaromíra Plachého jsme sem zařadili proto, že má vynikající výtvarnou kvalitu a ve světě her, který dnes děti obklopuje, je výjimečná i tím, že v člověku stimuluje i něco dalšího než jen klikání na myš,“ líčí Voráčková.

Počítačová hra není jedinou moderní technologií na festivalu. „Nachystali jsme nekonečnou animaci. Návštěvníci se obléknou do červeného trička a my je v něm nafotíme. Na tričko přidáme animaci, obrázky připojíme ke zpracovaným sekvencím, a tak se nám bude rozrůstat zvláštní film,“ objasňuje Voráčková. Výstava Na cestě k animaci trvá do 27. listopadu.