FIFA bude jednat s vynálezcem jestřábího oka

Brankář, ilustrační foto

Brankář, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Mezinárodní fotbalová federace FIFA oznámila, že letos bude jednat s matematikem Paulem Hawkinsem o technologii, která by dokázala určit, zda fotbalový míč přešel brankovou čáru, či nikoli. Hawkins se proslavil jako vynálezce systému „jestřábího oka“, které se úspěšně již několik let používá v tenise a také v kriketu.

FIFA v posledních měsících testovala celkem osm technologií, z nichž pro další jednání vybrala dvě – jestřábí oko a takzvaný GoalRef. Obě technologie budou nyní podrobeny dalším testům. „Jsme nadšeni, že můžeme ukázat světu, jaké by mohlo mít jestřábí oko přínos pro fotbal. Ten ušel velice dlouhou cestu, než se dostal do této fáze,“ prohlásil Hawkins.

Prezentace technologií proběhne na kongresu Soccerex na konci listopadu v Riu de Janeiro. Sejde se tam přes čtyři a půl tisíce fotbalových funkcionářů, kteří budou projednávat budoucnost fotbalu. Jedním z bodů konference bude právě i zavedení technologií ve fotbale, konkrétně právě k určení, zda míč přešel brankovou čáru.

První test na oficiální akci by měl být proveden během prosincového mistrovství světa klubů. Pokud by se technologie při zápasech osvědčila, byla by nasazena do všech soutěží FIFA, tedy i na příští světový šampionát, který se koná v roce 2014 v Brazílii.

Vedení anglické soutěže Premier League již oznámilo, že zavede tuto technologii „co nejdříve“. Pokud FIFA oficiálně systém posvětí a testy dopadnou dobře, anglická Fotbalová asociace by ráda využila nové technologie již v semifinále a finále FA Cupu, od příští sezony by pak měla být nedílnou součástí ligové soutěže.

Prezident FIFA Sepp Blatter po letošním mistrovství Evropy uvedl, že zavedení „videa“ ve fotbale již není otázkou možnosti, ale nutnosti. Stalo se tak poté, co rozhodčí přehlédli gól Ukrajiny v zápase s Anglií. Ukázalo se, že ani pět rozhodčích na hřišti není schopno stoprocentně poznat, zda míč celým objemem přešel brankovou čáru.

***

Poslední kapkou pro šéfa FIFA Seppa Blattera byl zápas mistrovství Evropy mezi Ukrajinou a Anglií, v němž všech pět rozhodčích přehlédlo gól v anglické síti