Firmám chybí IT experti, nyní se o ně ještě začnou přetahovat se státem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Při ohrožení počítačových sítí elektráren nebo dopravních systémů mají přijít na pomoc špičky v oboru. Informatiků je však v Česku nedostatek.

Mají připomínat superhrdiny z filmů. Stát je povolá v okamžiku hackerského útoku na elektrárny, vodárny, dopravní systémy nebo ČNB. Aby pro začátek získal předpokládané tři desítky IT specialistů, musí Národní bezpečnostní úřad oslovit stovky lidí.

Zájem bude mít i o špičky v oboru ze soukromé sféry, kde platy například systémových architektů přesahují sto tisíc. Protože jim tolik dát nemůže, najme je jako externisty s přístupem k tajným informacím. To však bude vyžadovat jejich důkladné prověření. Plány náborářů mohou narazit na dlouhodobý nedostatek informatiků v Česku.

Přijetí dvacítky expertů do pracovního poměru už schválila vláda. Orgány a instituce, a to i ty, které nespadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti, budou moci NBÚ požádat o analýzy ochrany svých elektronických systémů či speciální školení. „Vytvoří týmy poskytující komplexní metodickou podporu subjektům, které o ni požádají. To je nový úkol úřadu,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Nejlepších „ajťáků“ z firem bude zpočátku deset, postupně chce úřad jejich počet několikanásobně zvýšit. Kromě toho, že se dostanou k citlivým datům, mají absolvovat cvičení NATO a EU. „Takovou příležitost v privátní sféře nedostanou,“ uvedl Daniel Bagge z Národního centra kybernetické bezpečnosti. Letos z něj má vzniknout samostatný Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v čele s Dušanem Navrátilem.

Člen sněmovní komise pro kontrolu NBÚ František Vácha (TOP 09) připomíná, že uchazeči budou muset být prověřeni na nejvyšší stupeň přísně tajné. „To výběr zúží. Stát není schopný takové lidi nejen zaplatit, ale ani vychovat. Jsou to odborníci, kteří zabezpečení hardware, software i sítí řeší dennodenně,“ řekl.

Jen firmám chybí 20 tisíc informatiků
V současnosti chybí jen soukromému sektoru na 20 tisíc IT odborníků. Školy jich přitom ročně opouští o dva tisíce méně, než je potřeba. Podle počítačových firem IBM, ICZ, Microsoft či Novell musí zasáhnout ministerstvo školství. „Pokud univerzity nic nezmění, skončí to tak, že se ekonomika nebude moci opřít o inovace a služby s vysokou přidanou hodnotou. Nebude nikoho, kdo by je vykonával,“ varoval ředitel české pobočky Novell Aleš Kučera. Nedostatek informatiků pociťují i české sázkové kanceláře. Například Tipsport, kterýzaměstnává na sto vývojářů či kodérů, potřebuje desítky dalších. Části zájemců však nestačí nadprůměrný plat a náborový příspěvek padesát tisíc korun.

Podobný tým funguje například ve Velké Británii. „Prověřují hardware, který se připojuje k sítím. Jde okomerční zboží, které může obsahovat viry. Je to velké bezpečnostní riziko,“ dodal.

Kybernetické centrum má zemi chránit před hackerskými útoky a dalšími bezpečnostními hrozbami. Vznikne v Brně, v budoucnu má zaměstnávat čtyři sta lidí.

Zákon o posílení kybernetické bezpečnosti schválila minulou středu Poslanecká sněmovna, nyní ho posoudí Senát. Spornou předlohu o kybernetické obraně, která má zvýšit pravomoci Vojenského zpravodajství, dolní komora stále projednává.