Fontána a lampy dostaly palec dolů

Mají být ozdobou centra města. Někteří lidé si ale myslí, že jsou to kýče.

Stovce lidí dala Sedmička příležitost, aby označili kýč Hradce. Pohrdavě se většina vyjádřila o stavbách z posledních dvaceti let. Čtyři díla z první pětky, vznikla totiž až po revoluci. Kromě spořitelny dráždí lidi nová fontána, osvětlení v Panské ulici, Oděva a finanční úřad. A Hradečáci je v hodnocení opravdu nešetřili.

„Co mi asi nejvíc vadí v historickém jádru je úprava Panské ulice. Kovové lampy tam podle mě nepatří. Nevzhledné jsou i odpadkové koše u nich. Z květináčů, které jsou na nich zavěšené, kape lidem voda na hlavu,“ říká galerista Jiří Langer. Povrchní a samoúčelná líbivost často bez užitku vystihuje kýč podle architekta Aleše Procházky nejvíc. Na spořitelnu, která v žebříčku kraluje, se ale dívá smířlivě. „Sebevědomá budova se mi sama o sobě i přes některé technické nedostatky docela líbí. Vadí mi její vsazení do historického bloku. Je mi líto peněz vynaložených na drahou a nefunkční uličku mezi spořitelnou a Kmentovou ulicí,“ říká.

V anketě propadla také fontána na Masarykově náměstí. Lidé ji hodnotili jako nehezkou a špatně postavenou. Vadí jim, že voda teče po kamenných deskách, které pak kloužou. Označili ji jako umývárnu pro bezdomovce.

KÝČE V HRADCI (kolik dostaly hlasů):

Česká spořitelna 43 hlasů

Fontána na Masarykově náměstí 24 hlasů

Osvětlení v Panské ulici 11 hlasů

Oděvy 9 hlasů

Finanční úřad 2 hlasy

Socha tlouštíků u Merkuru 2 hlasy

Po jednom hlasu: KC Jitka, budova geodézie, Šindelna, byty z kina na sídl. Vajgar, Porcinkule, hodiny u 5. ZŠ, nová budova bazénu, křiklavě natřené domy, „selské baroko“ v Otíně