Fotbalové kluby se dál topí v dluzích

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Dluhy evropských fotbalových klubů nadále působí obrovské problémy. Jen za poslední týden se k velkým potížím přiznaly hned tři významné kluby působící v nejvyšší španělské lize – Real Zaragoza, Atlético Madrid a Mallorca.

V relativně nejlepší situaci z této trojice je nyní Mallorca. Klub, jenž už před časem prohlásil, že je na samém pokraji krachu, se nakonec dokázal dohodnout se svými věřiteli na umazání poloviny dluhů. Mallorca tak nyní dluží už „jen“ 40 milionů eur a podle vedení zažehnala hrozbu krachu. Zbylý dluh musí zaplatit do deseti let.

Vedení klubu se nechalo slyšet, že jeho hlavním cílem je udržet se v nejvyšší soutěži. Dodalo však, že „kdybychom sestoupili, možná by bylo snadnější klub zbavit dluhů a začít znovu s čistým štítem“.

Podle španělského deníku El País má velké finanční potíže i Atlético Madrid. Deník uvedl, že klub dluží jen finančnímu úřadu 215 milionů eur (zhruba 5,4 miliardy korun). Třetinu částky má údajně tým ze španělské metropole zaplatit nejpozději do roka.

Atlétiku se sice podařilo v předchozích dvou sezonách osekat rozpočet, ale přesto celkově uspořilo jen pět milionů eur.
V největších problémech se nachází Real Zaragoza. Momentálně poslední tým španělské nejvyšší soutěže ohlásil minulý týden insolvenci. Majitel Agapito Iglesias oznámil, že dluhy dosahují téměř 150 milionů eur. „Bankrot nám ale nehrozí,“ ujistil Iglesias.

Do dalších problémů se ale může Zaragoza dostat, pokud by sestoupila ze španělské nejvyšší ligy. Klubům v Primera División totiž náleží značná část příjmů z prodeje televizních práv v řádech desítek milionů eur. Ve druhé lize už příjmy takových částek zdaleka nedosahují.

Mallorca, Zaragoza ani Atlético Madrid nejsou jedinými kluby, které mají finanční potíže. Podle španělských médií všech 20 týmů nejvyšší soutěže dluží jen finančním úřadům dohromady téměř 700 milionů eur (asi 18 miliard korun). Většina týmů ale dluží i dalším subjektům.

S dluhy se nepotýkají jen španělské kluby. Podle studie, kterou loni zveřejnila UEFA, končí každoročně ve ztrátě téměř 70 procent všech týmů. Právě proto UEFA zavedla takzvanou finanční fair play. Podle této regule nesmějí kluby v sezoně utratit více, než vydělají, jinak nebudou vpuštěny do evropských pohárových soutěží.

Pravidlo bojující proti dluhům vstoupí v platnost v sezoně 2013/2014, vyhodnocovat se však bude zpětně. Již v příští sezoně proto musí kluby hospodařit tak, aby finanční fair play naplnily.