Fotograf se pře s Wikipedií. Fotila opice, argumentuje encyklopedie

"Selfie" makaka černého, které obletělo svět

"Selfie" makaka černého, které obletělo svět Zdroj: Wikimedia Commons

Nadace Wikimedia odmítá uznat autorská práva britského fotografa, kterému opice sebrala fotoaparát a následně se s ním sama vyfotila. Brit tvrdí, že za dva roky sporů s provozovatelem internetové encyklopedie Wikipedia přišel o příjmy ve výši deseti tisíc liber (téměř 350 tisíc korun).

David Slater v roce 2011 fotografoval kriticky ohrožené makaky černé v Indonésii. Po třech dnech fotografování se jedna z opic chopila fotoaparátu a pořídila sérii „selfie“, která následně obletěla svět.

Z první rok po zveřejnění snímku Slater na prodeji autorských práv vydělal dva tisíce liber. Následně se ale snímky objevily na Wikipedii a poptávka zmizela. „Je těžké to vyčíslit, ale odhaduji, že jsem přišel o deset tisíc liber nebo i více. Ničí to moje podnikání,“ řekl Slater, který se jako fotograf živí.

Slater tvrdí, že makak neudělal nic více, než že jen zmáčkl spoušť. „Přijali mě jako část tlupy… tak jsem si říkal, že by si také mokli pořídit vlastní snímek,“ popsal. „Dal jsem fotoaparát na stativ, nastavil záběr a expozici… vše, co byste museli udělat, je dát opici tlačítko, které zmáčkne, a hleďme – máte snímek,“ dodal.

"Selfie" makaka černého, které obletělo svět"Selfie" makaka černého, které obletělo svět | Wikimedia Commons

Fotograf podle svých slov Wikimedii žádal, aby snímky buď stáhla, nebo za ně zaplatila. Nestalo se ani jedno.“Tento soubor se objevil na veřejné doméně, protože je dílem zvířete, nemá žádného lidského autora, kterému by náležel copyright,“ hájí se Wikimedia.

Přesto se Slater nakonec může dočkat úspěchu. Poté co Wikimedia nedávno po vzoru internetových gigantů jako Google či Twitter vydala takzvaný Transaparency Report, tedy zprávu o počtu žádostí o data uživatelů a stažení obsahu, byly snímky makaků na stránkách encyklopedie navrženy na smazání s odůvodněním, že jejich autorem je David Slater.