Fujitsu představilo „hrbolatý“ displej, výrobu slibuje příští rok

Hrbolatý displej od Fujitsu

Hrbolatý displej od Fujitsu Zdroj: Mobilmania.cz

Japonská společnost Fujitsu na veletrh MWC 2014 přivezla prototyp tabletu, jehož displej umí vyvolávat dojem, že je jeho povrch hrubý. Technologie založená na ultrazvuku umožní přímo na displeji vytvářet například virtuální tlačítka.

Před dvěma lety přišla firma Senseg s technologií, která na zcela plochém skleněném displeji dokázala vytvořit hrboly, hrany, drsná i kluzká místa. Ne doopravdy, ale přesvědčila o tom nervová zakončení v prstech, takže výsledek je stejný. Už jsou to dva roky a tuhle inovaci nepředvedl ani Apple, ani nikdo jiný.

Technologie Fujitsu je ale odlišná. Zatímco Senseg pracuje s kontaktem elektrického pole v displeji a přirozeného elektostatického náboje lidského těla, Fujitsu se k cíli dostává za pomoci ultrazvuku.

Ultrazvuk rozvibruje jednotlivé části displeje, čímž se pocitově mění tření jeho povrchu. Rychlé vibrace mezi prst a sklo displeje dostanou vzduch, a tak prst více klouže – pocitově tedy vzniká hladší, kluzký povrch. Vibrace jako takové nevnímáte. Představte si to jako telefon položený na mírně nahnutou desku stolu. Když někdo zavolá a roztočí se vibrační motorek, celý přístroj se začne sunout ze stolu dolů. Když je naopak potřeba vytvořit dojem drsného, hrbolatého povrchu, tak se v tenkých zónách střídá ultrazvukem vytvořený „hladký povrch“ s běžným pasivním sklem.

Jak Senseg v roce 2013, tak Fujitsu letos dokázali přesvědčit, že je skleněná tabule kryjící displej hrbolatá, nebo tak drsná, jako by to byl smirkový papír. Těžko srovnávat dva citové vjemy, které dělí dva roky, ale pocity byly v obou případech skvělé, velmi reálné. Počkejme si ale, kdo bude skórovat v otázce uvedení technologie na trh. Fujitsu slibuje, že nový displej bude na trhu už v roce 2015.

Displej od Fujitsu

Text vyšel na Mobilmania.cz