Ghetto: Padne do měsíce první dům?

Poslední týden mají majitelé domů v největší přerovské romské čtvrti na předložení dokumentace, která řeší její budoucnost. Termín nesmí prošvihnout.

Přerov/ Příští týden to budou dva roky, kdy přerovští radní podepsali se společností Opera Bohemia smlouvu o prodeji domů v ghettu ve Škodově ulici. Romští nájemníci tehdy proti záměru protestovali a s obtížemi změnu rozdýchávali. Nakonec ji přijali jako fakt.
Noví majitelé se podpisem zavázali, že nájemníkům najdou nové bydlení a do 13. září letošního roku předloží městu projektovou dokumentaci. Ta má představit polyfunkční domy, které by měly do tří let vyrůst na místě ghetta. „Na dokumentaci ale stále čekáme. Pokud ji firma do termínu nepředloží, mohli bychom od kupní smlouvy odstoupit,” připustil závěrem minulého týdne mluvčí města Bohuslav Přidal.

Závazky prý splní

Opera Bohemia koupila lukrativní pozemek od města za milion a půl. Nízkou cenu získala výměnou za nelehký úkol v podobě vystěhování místních nájemníků. A to se jednateli firmy Bohumilu Chodilovi zatím daří jen částečně. „Kamkoliv totiž přijdu se záměrem koupit byty pro Romy, potenciální sousedé hrozí peticemi,“ řekl před časem.
Radní ale chtěli vědět jaká je současná situace, a proto před pár týdny pozvali zástupce Opery Bohemia, aby jim odkryl aktuální plány společnosti, která před čtyřmi lety přišla do Přerova se slovenským kapitálem a s nůší plánů, jak město architektonicky pozvednout. „Slíbil, že všechny závazky ohledně Škodovy ulice splní. Nezbývá nám, než věřit,” krčí rameny náměstkyně primátorka Elena Grambličková. A netrpělivě čeká i stovka Romů.
Raději šli do Anglie

Opera Bohemia a Bohumil Chodil. Málokterý název firmy a jméno ‚gadža‘ znají přerovští Romové tak dobře. „Slíbil, že nás přestěhuje do bytů, kde je záchod, tekoucí voda a kde nelezou po stěně švábi. A že tady postaví krásné domy a obchody. Zbyly jen sliby,” rozčiluje se obyvatelka ghetta Jolana Makuňová. Jenže pravda je někde na půl. Zástupci firmy se už podařilo vystěhovat třicet šest rodin. Těm, co platili nájemné, dal za vyklizený byt odstupné nebo jim pořídil náhradní ubytování, dlužníky přiměl sbalit si kufry a odejít bez náhrady. „Jde to pomalu, ale jistě. Momentálně sháním bydlení pro dvacet dalších rodin, snad to vyjde. A do měsíce budeme demolovat první barák v této čtvrti,” slibuje jednatel firmy Bohumil Chodil.
Tomu se ale Romové ze Škodovy ulice jen smějí. „Takových termínů jsme slyšeli asi pět. Několik sousedů čekalo tak dlouho na stěhování, až si raději od pana Chodila vzali padesát tisíc, koupili letenky a zmizeli do Anglie. Telefonovali, že se mají dobře, zatímco my tady hnijeme a čekáme,” říká Jolana Makuňová.
Další Romové zase připomínají, že lidé ze společnost Opera Bohemia přišli do Přerova s velkými plány - a teď jen přešlapují na místě. „Když chtěli koupit doslova za hubičku ghetto, tak se zastupitelům chlubili, jak staví na Slovensku krásné domy a že budou všichni hledět, jaký nóbl mrakodrap postaví v ulici Brabansko. A dodnes tam je jenom louka. Stejně to dopadne i se Škodovou ulicí. Nevěřím, že tady udělají luxusní čtvrť. Nanejvýš nás vystěhují a pozemek výhodně prodají,” říká další rozčilený Rom, který nechtěl zveřejnit jméno.

Viník? Prý krize

Výškový dům na Brabansku byl doopravdy před čtyřmi lety zástupci firmy vyzdvihován jako ‚perla, která zazáří na břehu Bečvy - mezi Sokolovnou a Strojařem‘. Opera Bohemia už představila projekty a uvedla několik termínů, kdy kopne do země. Zatím ale žádný nevyšel. Pozemek v centru města pomalu zarůstá plevelem a Přerovanům se situace nelíbí. „Je to plac v blízkosti centra, na dohled od zámku, v těsném sousedství připravované stavby Tyršova mostu. Parcela vypadá ostudně. Když je to nad síly firmy, tak ať ji prodá někomu, kdo ji využije,” navrhuje zastupitelka Marta Jandová. Jednatel společnosti ale takový pohled odmítá. „Není to naše vina. Do plánů zasáhla hospodářská krize, která projekt zastavila. Má tam být padesát šest bytů, ale když lidé mají problém získat hypotéky na koupi, není pro koho stavět. Jakmile bude ekonomická situace příznivější, plán zase oživíme a dům postavíme,” slibuje Bohumil Chodil a druhým dechem dodává, že nemůže pustit k vodě projekt, který ho už stál peníze i čas.
Také radní chtějí věřit, že se nenechali jen ukolébat sliby, které jim kdysi firma dala. Před třemi lety totiž jeli do Bratislavy, aby jim slovenská společnost Opera, usilující v té době o koupi romského ghetta, předvedla ukázku své práce. „Vodili nás po městě a ukázali nám opravdu reprezentativní domy s garážemi. Musíme doufat, že i v Přerově své plány naplní a nezůstatne jen u slibů,” řekl závěrem náměstek primátora Josef Kulíšek.