Golf v Bad Gasteinu nebolí

Golclub Gastein

Golclub Gastein Zdroj: E15

Tohle u nás opravdu nemáme, snad jen trochu v Mladých Bucích. Takové výhledy, horské panorama. Na hřišti ležícím v rakouském národním parku Vysoké Taury, na kraji alpského lázeňského střediska Bad Gastein, vás zkažená rána opravdu nebolí…

Pozor na počasí

Golf v nadmořské výšce tisíc metrů je skvělý. Tedy pokud vyjde počasí – svítí slunce a teplota je nad 20 stupňů Celsia. Pak je to ráj. To jsem zažil. Naštěstí. V podvečer jsem však z hotelu pozoroval odvrácenou tvář golfu v Alpách – údolí bičoval vichr, hustý déšť zaclonil výhled na jamky, psa by nevyhnal. Ono se sice říká, že na golfu neprší, je pouze špatně oblečený golfista, ale tady byste s tímto rčením nevystačili.

Osmnáctijamkové hřiště měří ze žlutých odpališť 5576 metrů (z červených 4970 metrů) a má par 71. Je ideální pro klidné bogey hráče. Tedy pro ty, kdo počítají s tím, že na čtyřparu budou atakovat green třetí ranou ze vzdálenosti nějakých dvaceti čtyřiceti metrů. Tak je to zde stavěné.

První devítka byla postavena nedávno, podepsal se pod ni zkušený architekt Bernhard von Limburger – v Rakousku, Německu a Španělsku navrhl desítky hřišť.

Limburger byl vždy velkým obhájcem „strategického“ designu. Hřišť, která nutila hráče přemýšlet. A byl vždy proti tomu, aby na nich bylo příliš mnoho písečných bunkerů. Podle jeho názoru na evropském hřišti by nikdy nemělo být více než 50 písečných překážek. Podle toho i první devítku v Bad Gasteinu naskicoval.

Oproti druhé devítce se rozprostírala na mnohem větší ploše, byla velkorysejší. Na ní si můžete dovolit „atletičtější“ golf. Její slabinou však byl poměrně dlouhý přechod od clubhousu k odpališti jamky č. 1.

Starší a obtížnější

Druhá devítka byla o sto metrů delší a obtížnější. Poprvé se na ní hrálo v roce 1960. Jamky na ní jsou „naskládané“ na mnohem menším prostoru, hráče omezují často stromy. Chtělo to zde jediné – citlivě volit hole, držet se při zdi. Ne jako můj spoluhráč, který do toho bušil a nestačil se divit, kam míčky mizely. Já jsem dřeva vytáhl jen na pětiparových jamkách č. 16 a č. 18.

Typický příkladem byla jamka č. 14. Čtyřpar o délce 372 metrů. Hrál se z kopce dolů s mírným doglegem doprava. V místě dopadu první rány stála na poměrně úzké dráze vlevo malebná kůlna. Do ničeho jsem se nenutil, hrál jsem dvakrát osmičkou a třetí pohodlnou ránu na green. Klidné bogey.

Golfové hřištěGolfové hřiště|Profimedia

Češi tu jsou jako doma

Golfclub Gastein má celkem 500 členů a jeho hřiště je už mezi Čechy velmi dobře známé. Loni jich zde hrálo kolem čtyř stovek.

Co je sem přitahuje? Bezesporu nádherná příroda a skvěle připravené hřiště. V době mé návštěvy byla sice na některých jamkách druhé devítky, která je zde více ve stínu, ještě po letošní delší zimě poničená tráva, ale podle slov manažerky klubu během dvou týdnů bude vše v pořádku.

Sympatická je v Bad Gasteinu i výše greenfee. Po všechny dny činí 67 eur (18 jamek), respektive 39 eur (9 jamek), pro hosty partnerských hotelů pak 49,5/34 eur. Dobrou volbou je i takzvaný Golf Alpin Pass za 310 eur (zahrnuje pět greenfee na 31 hřištích).