Google představil chytré čočky. Mají pomáhat diabetikům

Společnost Google odhalila vlastní prototyp chytrých kontaktních čoček - vtěsnala do nich jak miniaturní čipový senzor, tak anténu i kapacitor. Na rozdíl od chytrých brýlí by však čočky měly pomáhat specifickému okruhu lidí – diabetikům. Čip v čočkách totiž průběžně monitoruje hladinu glukózy v slzách.

Velikost čipu nepřesahuje rozměry drobné třpytky, anténa samotná je tenčí než lidský vlas. Celý okruh je zalit mezi dvě obyčejné kontaktní čočky, Google ovšem nespecifikoval, z jakého materiálu jsou vyrobeny. Senzor zvládá dvakrát za vteřinu změřit hladinu glukózy v slzách majitele. Naměřené údaje následně odesílá do externího přenosného monitorovacího zařízení, které by v budoucnu mohlo být schopno podle výsledků dále regulovat uvolňování inzulínu.

Zařízení však zatím zajišťuje „jen“ nabíjení samotných čoček pomocí radiové frekvence a samozřejmě zobrazování naměřených údajů. Kromě jasného pokroku v miniaturizaci zařízení se také jedná o významný posun ve způsobu měření hladiny glukózy v těle diabetika. Nejčastěji se využívají samozřejmě testy závislé na vpichu – potřeba je kapka krve. „Měřící čočky“ tak představují naději pro všechny, kteří nemají rádi bolestivé vpichy.

K úplnému dokončení čočky však chybí ještě dlohé klinické testování a dodatečný výzkum. Google nyní přemýšlí, co dalšího by čočky mohly „umět“.