Graffiti – umění nebo jen čmáranice, které zasluhují kriminál?

Mladí umělci svá sprejová díla hájí, starší generace je za to odsuzuje.

Tyhle zprávy se v policejních svodkách objevují poměrně pravidelně, skoro každý týden: sprejer postříkal vagon na odstavném kolejišti, parta mladíků chycena při popisování zdí v centru Plzně nebo vandalové svými barvami zneuctili sochu T. G. Masaryka. Na některé je třeba se dívat s rezervou, některé je zapotřebí odsoudit. Jedno je však jisté. Grafitti a sprejerství je prostě styl dnešní generace. Starší ho nechápou. Stejně tak jako rodiče puberťáků v osmdesátých letech nechápali heavy metal a jejich rodiče zase nerozuměli rokenrolu.

Není graffiti jako graffiti

Přestože se graffiti může někomu stát jako čmáranice bez ladu a skladu, tak tomu skutečně není. Stejně jako u jiných uměleckých děl má i grafitti zčásti svůj řád. Zbytek je jen na cítění autora. „Já nejradši kombinuju červenou, modrou a žlutou. Chodím s kámošem nejvíc k Jižnímu nádraží. Před policajtama jsme utíkali už mnohokrát, ale půjdeme vždycky zas. Stojí nám to za to,“ řekl nám sedmnáctiletý kluk s kapucí na hlavě.

Svá díla podepisuje jako Skid. O sprejerství je i úspěšný film Tomáše Vorla Gympl. Přestože alternativní mládež často nemá v oblibě komerční filmy, Gympl sprejerům vcelku padl do noty. „Sám o sobě je ten film blbost, ale grafiťáky ukazuje vcelku věrně. Takhle to funguje, takhle se před těma policajtama zdrhá,“ popisuje Skid. Sám bude po prázdninách nastupovat do posledního ročníku plzeňského gymnázia. Pak by chtěl studovat na Západočeské univerzitě umění a design. Právě tam může rozvinout svůj výtvarný talent.

„Jsou velký rozdíly mezi tím, co můžete vidět třeba na zdi na Skvrňanech, to je profi práce a tím, jak někdo pokéruje fasády baráků svými nesmyslnými podpisy. To dělají třináctiletý kluci,“ dodal mladý grafiťák Skid. K mládí a sprejům patří i hudba. A co je nejčastěji spojováno s grafiťáky? Hip-hop a nu-metal. „S kámošema se scházíme v klubech, kde taková muzika hraje. Můžete poslouchat český Penery strýčka Homeboye, Indy a Witch nebo Jay-Z. Paříme taky při Limp Bizkit, ze starých Papa Roach nebo Disturbed,“ poznamenal mladý umělec s tím, že jeho starší kamarádi, kteří s grafitti v Plzni začínali v devadesátých letech, nejvíc „ujíždějí“ na starých partách jako Alice In Chains nebo Biohazard.

Milionové škody

Móda graffiti má i svou stinnou stránku a tu monitoruje policie. Za prvních šest měsíců letošního roku řešili muži zákona bezmála třicet případů. „Jedná se o nápisy na zdech domů nebo na vlakových soupravách. Nejvíce případů zaznamenává právě železniční policie,“ uvedla mluvčí plzeňských policistů Simona Čejková.

Podle ní každoročně řeší šedesát až sedmdesát případů. Škoda se pohybuje kolem milionu korun. „Po dopadení pachateli může hrozit až osm let vězení,“ dodala mluvčí. I město se snaží mladé umělce podporovat a zároveň tak eliminovat škody na fasádách. „Máme vyhrazené plochy, které jsou určené vyznavačům právě tohoto stylu,“ řekla nám mluvčí plzeňského magistrátu Edita Vighová. Pravděpodobně nejvyhlášenější z nich je zeď na Skvrňanech směrem na Vejprnice.