Historické nemovitosti lákají především nadšence

Spíše emotivní než ekonomický je motiv těch, kdo vlastní anebo chtějí vlastnit nemovitosti spjaté s historií. Proto jsou i transakce s takovými realitami svým způsobem unikátní. Takový je i prodej zámku Oltyně, který zpeněžuje společnost Naxos.

A s historií je spjat i ojedinělý renovovaný areál v Pecínově poblíž Benešova u Prahy proslulý chovem koní. Tato tradice sahá až do 18. století do dob panování Marie Terezie, kdy už zde byl hřebčín. „Takové transakce jsou například při porovnání se zpeněžením továrny velmi odlišné. Historické nemovitosti totiž zpravidla nejsou provozovány jako výdělečný byznys. Investuje do nich většinou někdo, kdo má dostatečný zdroj peněz z jiných činností, a například zámek či chov koní je pro něj spíše srdeční záležitostí a věnuje se jí s nadšením. Objektivní tržní hodnota nemovitosti je pak poměrně těžko stanovitelná, protože běžná ekonomická kritéria v takovýchto případech příliš nefungují,“ říká obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. Motivací může být podle jeho slov touha jak vlastnit takovou historickou nemovitost, tak i uložit do ní určité finanční prostředky.

„Dá se také předpokládat, že mezi zájemci o tyto nemovitosti budou cizinci,“ dodává. Kromě toho, že vlastník historické nemovitosti musí respektovat míru památkové ochrany, má obchodování s těmito realitami podle Libora Nevšímala i další zvláštnosti. „Zcela určitě je specifikace cílových skupin vhodných investorů obtížná, a v návaznosti na to je složitá i správná volba komunikačních kanálů pro nepřímé oslovení. Ještě těžší je vytvoření databází pro oslovení přímé. Z pohledu investorů je náročné i zajištění úvěrového financování, protože banky dnes při posuzování úvěrových podmínek a rizik zajímá spíše podnikatelský plán, respektive cash flow, které bude investice generovat, než samotný předmět investice, a to především z hlediska míry a kvality zajištění úvěru,“ vysvětluje.

#####Oltyně – místo spjaté s prastarým příběhem i slavným vynálezcem

Novorenesanční zámek Oltyně se nabízel za vyvolávací cenu 29 900 000 korun. Nachází se zhruba 12 kilometrů západně od Tábora uprostřed malebné jihočeské přírody na okraji stejnojmenné obce s bohatou historií. Ves Oltyně vznikla velmi neobvyklým způsobem. Družina českého knížete a krále Přemysla Otakara I. byla v těchto místech na lovu a vladyka Olt, jeden z jejích členů, v lese při pronásledování jelena zabloudil. Z mladých stromů si v lese postavil přístřešek, ve kterém vyčkal, než ho zachránci objevili.

Dočkal se a pak na tomto místě založil novu osadu, která se stala základem Oltovy vsi a později Oltyně. Příběh se odehrál zhruba na počátku 13. století. V roce 1551 koupil ves Jindřich Hozlauer z Hozlau a jeho syn Kryštof tu pak vybudoval tvrz. Současný novorenesanční zámek stojící uprostřed anglického parku postavil v polovině 19. století Josef Fellner z Feldeggu. Po sňatku Anny Fellnerové se synem vynálezce Františka Křižíka pak zámek dlouhou dobu patřil rodu Křižíků.

#####Předchůdcem unikátního jezdeckého areálu je hřebčín z dob rakouských císařů

Luxusním hotelem stejně jako proslulým chovem koní, tenisovými turnaji a impozantní rozlohou poskytující velký prostor pro jezdectví i další sporty byl v minulých letech populární ojedinělý areál v Pecínově poblíž Benešova u Prahy. A stával se oblíbeným cílem nejen milovníků koní. Nyní jej kvůli insolvenci čeká 25. května dražba, kterou rovněž realizuje Naxos. Celková výměra pozemků, na nichž se komplex nachází, činí 712 820 metrů čtverečních. Nejnižší podání je 80 milionů korun. Pecínovský komplex nacházející se uprostřed přírody zhruba 50 kilometrů od Prahy byl zrekonstruován v roce 1999. Ojedinělý je mimo jiné díky své architektonické výjimečnosti i historii, která je s ním spojená. Za rakouské císařovny Alžbětys se ve zdejším hřebčíně chovali koně především pro armádu.

V době nedávné se pak Pecínov stal známým kvůli velmi kvalitnímu chovu fríských koní dovezených z Nizozemska a vhodných mimo jiné na drezuru. Areál sestává především ze čtyř architektonicky hodnotných budov tvořících obdélník. Mezi nimi dominuje hotel s kapacitou 120 lůžek a pokoji ve viktoriánském a gregoriánském stylu a také restaurace se dvěma podlažími, která vznikla z barokní budovy původní sýpky a zachovala si styl takzvaného selského baroka. Uprostřed obdélníku je letní terasa restaurace a bazén. Další část rozsáhlého areálu tvoří mimo jiné moderní krytá jezdecká hala, parkúr, tenisové kurty, tři rybníky a výběh s pastvinami.