Hledají se kuchaři a traktoristé

V Polabí je nyní více než sedm set volných pracovních míst.

„Přijmu kuchaře, nejlépe zkušeného. Značka: spěchá!“ Inzeráty s tímhle sdělením teď visí na nárožích většiny měst v Polabí. Turistická sezona je v plném proudu a kuchaři jsou v regionu nedostatkovým zbožím. A to přesto, že v Čáslavi, Poděbradech i v Městci Králové fungují odborná učiliště oboru kuchař – číšník, která pokaždé před létem „dodávají“ na pracovní trh absolventy.
„Nejprve jsem dva měsíce vařil, momentálně v kuchyni už jen vypomáhám a dělám číšníka. Je to opro mě jednoduší,“ říká devatenáctiletý Čeněk Novotný z Kolína, absolvent čáslavského učiliště.

Z třiceti jen pět

„Ze třiceti žáků je v průměru tři až pět takových, které kuchařská profese opravdu zajímá. Ti většinou po vyučení dál studují, jenže pak zamíří spíš mimo region,“ říká Helena Klimešová, ředitelka odborného učiliště v Poděbradech. „Tím, že k nám děti chodí hned po základní škole, často nemají základní návyky, například smysl pro povinnost,“ dodává Klimešová. Potíže s docházkou učňů prý řeší i během školního roku při povinné praxi v polabských restauracích.
Také proto si provozovatelé hospod vybírají kuchaře velmi pečlivě. „Nedávno jsme pro jednoho klienta tuto pozici obsazovali a byly s tím značné problémy,“ říká Jitka Poláková z kolínské pobočky personální agentury Manpower. „Kuchaři v nabídce pracovních míst nezůstávají dlouho,“ říká Václav Kaše, ředitel Úřadu práce v Kutné Hoře. Kromě lidí schopných uvařit je v Polabí aktuálně poptávka po dělnických a zemědělských profesích. U brigád pro nekvalifikované pracovníky je potíž v tom, že Češi se do nich nehrnou a práce „zbývá“ na cizince.
„Velký zájem je o traktoristy,“ tvrdí Pavel Krpálek z nymburského Úřadu práce. V tomhle konkrétním případě jsou však nároky na adepta vysoké, nezbytný je příslušný řidičský průkaz.