Holandský architekt „vytiskne“ dům bez začátku a konce

Dům Janjaapa Ruijssenaarse koncipovaný jako Möbiova páska

Dům Janjaapa Ruijssenaarse koncipovaný jako Möbiova páska Zdroj: techcrunch.com

Prostorový neboli 3D tisk je jistě zábavný a roztomilý, připouští server Techcrunch.com a v souvislosti s malým měřítkem připomíná produkty jako Markebot a Form 1. Ale zdá se, že možnosti 3D tisku jdou daleko za hranice „hračičků“ a domácích kutilů. Řeč je tvorbě budov. Trojrozměrný tisk by v budoucnu mohl dokonce nahradit klasické stavebnictví.

Architekti nyní přišli se zcela novým způsobem stavby budov. V zásadě stačí vymodelovat v počítači stavbu podle svých představ, pak se připojí gigantická tiskárna a kliknutím na myš se odstartuje zázrak, který bylo dosud možné vidět snad jen v animovaném filmu.

V laboratorních podmínkách už vznikly modely domů, jejichž hrubou stavbu vytvořila 3D tiskárna za den, zatímco partě zedníků s pomocníky by to trvalo měsíc. Server Techcrunch.com píše, že holandský architekt Janjaap Ruijssenaars ale není pouhý nadšenec 3D tisku, jeho projekt je velice reálný, architekt věří, že „tisk“ obytných staveb dotáhne do konce do roku 2014. Ruijssenaarsův projekt je součástí evropské soutěže, která umožňuje architektům z 15 zemí, aby v průběhu dvou roků realizovali své projekty.

Dům Janjaapa Ruijssenaarse koncipovaný jako Möbiova páskaDům Janjaapa Ruijssenaarse koncipovaný jako Möbiova páska | techcrunch.comDům Janjaapa Ruijssenaarse koncipovaný jako Möbiova páskaZdroj: Universe Architecture

Stavebnice z "pískovcových" dílů

Ruijssenaars spolupracuje s italský vynálezcem 3D tiskárny Enrico Dinim. Tiskárna nejdřív vytvoří stavební bloky z písku a anorganického pojiva. Bez složitého vytváření forem nebo zdění vyroste budova podle výkresů, se všemi schodišti, dveřními otvory a architektonickými prvky.

Princip je jednoduchý: gigantický stroj v každém přechodu navrší na podklad vrstvu písku silnou 5 až 10 milimetrů a v místech, kde vzniknout pevný pískovec, nadávkuje tryskami pojivo. Takhle pracuje tak dlouho, dokud nedosáhne vršku stavebního dílu. Po 24-hodinovém vyzrátí stačí odstarnit přebytečný písek a jeřábem přenést stavební blok na určené místo. Tímto způsobem může – kus po kuse, podobně jako stavebnice – vzniknout jakákoli budova. Náklady by podle tvůrců nové metody neměly být vyšší, než je tomu u běžných stavebních postupů.

Dům jako Möbiova páska

„Půjde o první budovu na světě postavenou pomocí 3D tiskárny,“ řekl o svém projektu Janjaap Ruijssenaars. „Věřím, že bude zpřístupněna veřejnosti.“

Ruijssenaars se při návrhu své stavby inspiroval takzavnou Möbiovou páskou, tedy třírozměrným objektem, který má však jen jednu stranu a jednu hranu. Tento fakt u stavební realizace znamená, že podlaha plynule přechází v strop a naopak. Ruijssenaars tedy trojrozměrný tisk shledal jako ideální pro naplnění své vize, o níž říká: „Snažím se najít odpověď na otázku, jestli je možné navrhnout dům, který nemá začátek ani konec. Podobně jako nekonečný horizont krajiny.“

Roční kapacita gigantické 3D tiskárny, se kterou chce Ruijssenaars pracovat, je přibližně dvanáct dvouposchoďových budov.