Honda Asimo, legendární robot s novými dovednostmi

Honda Asimo, legendární robot s novými dovednostmi

Honda Asimo, legendární robot s novými dovednostmi

(VIDEO) Vývoj robota Asimo začal už v 90. letech minulého století. Neustálé vylepšování se nyní dostalo do nové fáze. Chodí, běhá, poskakuje.

Na VTM.cz jsme se věnovali několika různým druhům robotů, nedávno například Meka Robotics s plynulými pohyby či malým robotkům Hanson RoboKind. Pokud přeskočíme Festo a jeho robotické stroje kopírující přírodu, nesmíme zapomenout na legendárního a nejpokročilejšího robota Asimo od společnosti Honda.

Díky mediální podpoře je velmi známý a s velkou pravděpodobností ho znáte z televize a různých robotických článků.

Honda ASIMO: humanoid bez emocí

Robot Asimo (Advanced Step in Innovative Mobility) byl společností Honda představen sice teprve v roce 2000, jeho vývoj ale začal již mnohem dříve. Honda začala se samotnými chodícími roboty již v osmdesátých letech minulého století. V roce 1986 se zrodily první prototypy ze série E, které vlastně nejdříve obsahovaly pouze nohy, a v roce 1993 se představil první model ze série P, který již napodoboval celé lidské tělo.

Podívejte se na průřez historií robotů od Hondy

Po čtyřech generacích a čtrnácti letech vývoje se nakonec v roce 2000 oficiálně představil Asimo. Je to konstrukčně velmi vydařený robot typický svou bílou barvou. V hlavě má obsaženy různé senzory pro obraz a zvuk.

Zatímco první „nohy“ se pohybovaly rychlostí 0,25 km/h, Asimo již dokázal předpovídat pohyb a zvládl rychlost kolem 1,6 km/h. První verze měla hmotnost 52 kg, na baterii vydržela pouze 30 minut a možnosti pohybu těla robota byly velmi omezené.

Třetí verze v roce 2005 dokázala kromě chůze přidat i rychlejší běh o rychlosti kolem 6 km/h, výdrž se zvýšila na 40 minut. Opět se o trochu zlepšila pohyblivost. Výraznější posun ale nastal v nejnovější generaci, která byla oficiálně představena v listopadu 2011.

První nohy od HondyPrvní nohy od HondyPrvní nohy od Hondy

Opatrný, ale i rychlý pohyb

Na videu se můžete podívat na nové dovednosti posledního modelu Asimo. Ať už se jedná o chození, přenášení věcí či nalití šálku, to vše robot v omezeném rozsahu zvládá díky deseti pohyblivým prstům, ale i celé konstrukci paží, těla či zápěstí.

Nové dovednosti Asima

Nejedná se o pokrok pouze v hardwarové oblasti, nová generace obsahuje i nové dovednosti v oblasti softwaru. Asimo dokáže poslouchat rozhovor více osob a zpracovat ho pro případnou odpověď či rozeznání příkazu. Chůze je možná i po nerovném a nestabilním povrchu, běhat dokáže až rychlostí 9 km/h.

Robot také zvládne poskakovat pouze po jedné noze dopředu i dozadu, což už chce opravdu dobré stabilizační systémy. Pokud se vám zdá chůze i běh poněkud podivný tak vězte, že tato konstrukce poskytuje velmi dobrou stabilizaci. ASIMO dokonce může vyskočit a na chvíli mít obě nohy ve vzduchu.

Na dalším videu si se starším modelem Asima hraje James May z TopGearu. Ukazuje možnosti softwaru a učení se

Díky senzorům a zpracování obrazu dokáže Asimo rozpoznat různé předměty a jejich přesnou polohu. Umí na ně také reagovat, ať už se jedná o vyhnutí při chůzi nebo případné držení či manipulaci pomocí rukou. Honda prezentovala i perfektní zvládnutí znakové řeči.

Na videu je vidět konstrukce a možnosti prstů a rukou

Začátky funkční konstrukce i umělé inteligence

Robot Asimo skvěle ukazuje, v jaké fázi jsou současní univerzální roboti. S výkonnějšími čipy a novými miniaturními senzory pro zpracování obrazu ve vysokém rozlišení, úhlu náklonu a dalších vlastností je možné napodobit lidské možnosti pohybu v prostoru a interakci s okolím.

Budoucí univerzální roboti si musí poradit s věcmi kolem sebe a samotná fyzická konstrukce je samozřejmě jedna polovina úspěchu. Druhou nedílnou součástí je software – tedy umělá inteligence, která dokáže věci rozpoznat, pochopit příkazy i z vět a správně se zachovat.

Náznaky lze vidět v podobě Siri od Applu. Stačí říci „Vzbuď mě zítra v šest.“ Po odeslání hlasové nahrávky a následném zpracování na straně datacenter se během několika stovek milisekund vrátí potřebná analýza věty. Telefon nařídí budík na šestou hodinu ranní.

Je to pochopitelně pouze ukázka prvních možností, které budou za pár let tak samozřejmé, že se budeme spíše divit, proč některé staré stroje nerozuměly lidské řeči. Obě oblasti jsou v počáteční už trochu použitelné fázi a teď již bude následovat pouze neustálé zlepšování a rozšiřování možností. Pokroku se dočká i cena, která by díky neustálé miniaturizaci měla stále klesat.

Nejnovější generace robotů Asimo od HondyNejnovější generace robotů Asimo od HondyNejnovější generace robotů Asimo od Hondy

Bude jednou Asimo respektive Honda stejně úspěšná, jako je nyní Apple či další velké technologické společnosti? Pokud se Hondě podaří neustat ve vývoji, bude z pohledu konkurence těžké udržet krok. Vyvinout robota totiž dnes ještě nespočívá ve slepení několika komponent jako v případě mobilních telefonů.

Ale i to se může změnit. Mohou vzniknout společnosti specializující se na jednotlivé části robotů. O software se po vzoru Androidu postará nějaké neustále vyvíjený a propojený učící se systém. A poté může vzniknout nový a otevřený segment s univerzální architekturou stejně jako s příchodem počítačů.

Vývoj, který trval počítačům třicet a více let, se může v této oblasti uskutečnit třeba již za pouhých deset let. A stačí si jen představit, jak výrazným vývojem počítače za posledních pár desítek let prošly.