Hotely v Karlových Varech bojují o hosty. Zmizely jich tisíce

Do světoznámých lázní přijíždí méně a méně hostů. Hotely už zdaleka nejsou tak plné. Kdy skončí černé období karlovarských hoteliérů?

Pryč jsou časy, kdy vlastnit hotel v Karlových Varech znamenalo zhruba to samé jako vytěžit zlatý důl. Hospodářská recese vyluxovala z peněženek turistů peníze, a ti teď více přemýšlejí a méně cestují. Především pak Němci. „Hlavní příčinou je klasika – krize. Lidem nezbývají peníze na výlety či léčení. Musejí se postarat o důležitější věci,“ říká Jaroslava Šenitková z karlovarské pobočky Českého statistického úřadu. Být dnes karlovarským hoteliérem proto znamená tvrdě bojovat o každého hosta. Už druhým rokem jich totiž v krajské metropoli ubývá a některé menší hotely jsou na konci s dechem. „Zřejmě definitivně skončilo období, kdy se tady v oblasti lázeňství a hotelnictví uživil v podstatě každý, kdo měl pár postelí a jednu vanu. Mnozí hoteliéři tohoto typu brzy skončí nebo se budou potácet na okraji ekonomické propasti,“ říká Jan Motlík, jednatel společnosti Axxos hotel & spa management.
Karlovarské infocentrum sice zveřejní přesná čísla až v příštích týdnech, odborníci však odhadují, že pokles v počtu lázeňských hostů v Karlových Varech vloni dosáhl zhruba osmnácti procent. Pokles ubytovaných hostů v celém kraji už potvrdil Český statistický úřad. „Ještě před dvěma lety bych to neřekl. Spousta lidí tady v sezoně nesehnala ubytování. Ale dnes? Ano, je tady přehotelováno. Nabídka převyšuje poptávku, proto také některé hotely sahají ke snižování cen,“ potvrdil ředitel hotelu Imperial a současně předseda krajské sekce Asociace hotelů a restaurací Jiří Švaříček.
Docela nedávno přitom bylo všechno jinak. Pokud turista zatoužil po pokoji v některém z tradičních karlovarských hotelů, musel si ho rezervovat dopředu, v sezoně i několik týdnů předem. To už neplatí.

Pokoj pro každého

Z testu Sedmičky vyplývá, že pokoj dostane host okamžitě, a to všude. Od tříhvězdičkových po pětihvězdičkové hotely. Oslovili jsme třináct karlovarských hotelů a požadovali jednolůžkový pokoj na dvě následující noci pro svou matku. Uspěli jsme všude, postele v lázních jsou volné. A kolik mimo sezonu stojí pokoj se snídaní? Od osmi set po zhruba dva a půl tisíce korun za noc. Parkhotel Richmond nabídl pokoj druhé kategorie, která se od standardu liší horším výhledem, za 1446 korun na noc. Pokoj kategorie standard plus pak za 1675 korun. „Cena včetně desetiprocentní slevy zahrnuje ubytování, snídani a vstup do bazénu a sauny,“ informovala Eva Zábelová.
Slevu dvacet procent z ceny 1900 korun za noc nám po dohodě s ředitelem nabídla i Krásná Královna na Staré Louce. Jiné hotely vsadily už rovnou na nízkou cenu (do jednoho tisíce), ty luxusnější zase upozornily, že vyšší cena zahrnuje i služby navíc. V Carlsbad Plaze to je například denní využití bazénů, sauny, japonského akupresurního bazénku a malé občerstvení.
„Dobří manažeři dokážou neustále zohledňovat světové trendy, zvyšovat faktickou kvalitu a zvyšující se nároky klientů. A v neposlední řadě tvrdě pracovat. Ti budou stále úspěšní,“ tvrdí Jan Motlík.
O hosty bojují karlovarské hotely všelijak. Menší zlevnily ubytovací ceny nebo se vzdaly svých restaurací a prostory raději draze pronajaly provozovatelům butiků s luxusním prádlem a kožešinami.

Slevy, slevy, slevy

Velké hotely připravily na letošní rok speciální nabídky. Grandhotel Pupp, který za loňský rok skončil ve ztrátě několik milionů korun, například nabízí novomanželům na svatební cestě při třídenním pobytu jednu noc zdarma. A nabízí také čtyřdenní velikonoční pobyt s desetiprocentní slevou. Také hotel Kučera, kde počet hostů oproti roku 2008 poklesl o více než pětatřicet procent, nabízí zvýhodněné pobytové balíčky. Balíček Relax Grand, který zahrnuje sedm nocí, dvakrát masáž, dvakrát proceduru ve wellness vaně a jedenkrát masáž horkými kameny, přijde pro dvě osoby na necelých osmnáct tisíc korun.
Přestože hotely právě nevydělávají, věří jejich majitelé v obrat k lepšímu. Sázejí na to, že Karlovy Vary jsou výjimečné lázeňské město s tradicí. „Loňský rok ukázal, že v Karlových Varech nejde o klasický cestovní ruch, ale o kombinaci cestovního ruchu se specifickou a žádanou oblastí zdravotnictví. Dohromady to dává výjimečný mix klientely, která je mnohem více odolná vůči vnějším ekonomickým vlivům nežli běžný soukromý či obchodní turista,“ upozorňuje Motlík.

Nový hotel ve Varech

Právě jeho společnost otevře v Karlových Varech nový hotel. Royal Regent vyrostl v Zahradní ulici na místě bývalého lázeňského domu pro kněze, stál téměř půl miliardy korun a do zkušebního provozu ho společnost uvede ve druhé polovině března.