Hranice se staly městem vojenských nemocnic

Před 95 lety vypukla první světová válka. Při bojích padlo deset milionů vojáků, z toho 1,1 milionu pocházelo z Rakousko-Uherska.

Hranice/ Tisíce ranených prošly vojenskou nemocnicí v Hranicích. „Když vypukla válka a Rusové se v bitvě o Halič přiblížili k Moravě, ministerstvo rozhodlo evakuovat obě školy hranické Vojenské akademii a Hranice se staly městem nemocnic,” řekl historik Václav Bednář. Nejdřív zabraly vojenské nemocnice prostory v osmi objektech, převážně ve školách, ale jejich kapacita při ztrátách na frontě nestačila. Proto na podzim roku 1914 začala v areálu kasáren stavba dvaceti dřevěných baráků pro vojenskou nemocnici. První zraněné tam přijímali už na Vánoce.
Pro rychlejší přepravu zraněných vojáků sloužila od března 1915 nově postavená železniční vlečka z nádraží do kasáren. „Za branou akademie bylo provizorní nádraží a u něj dezinfekční baráky,“ sdělil historik. Vojenská nemocnice byla v akademii až do roku 1919. Když skončila válka, změnila se na zajatecký tábor. Poslední dřevěné baráky stály ještě koncem padesátých let v místě dnešního sídliště kpt. Jaroše. První světovou válku dnes připomíná unikátní mauzoleum, které nemá ve střední Evropě obdoby. Ukrývá v patnácti stovkách rakviček ostatky vojáků osmi národností, kteří padli v první světové válce.