Hrob Ernsta Boecka opět ožil

O hrob muže, díky kterému se před sto lety podstatně rozšířila psychiatrická léčebna, pečuje i jeden z jejích dnešních pacientů.

Místo posledního odpočinku druhého ředitele opavské psychiatrické léčebny Ernsta Boecka dlouho chátralo. Před pěti lety se jej podařilo zrekonstruovat a dnes tam kolemjdoucí uvidí i hořící svíčky. Muži, který získal dva doktoráty a byl blízkým přítelem T. G. Masaryka, je tam zapaluje i Petr (jméno redakce z etických důvodů změnila), který se na psychiatrii léčí.

Svíčka z úcty k práci

Petr objevil místo posledního odpočinku Ernsta Boecka při procházkách po Městském hřbitově, kam chodil zapalovat svíčky zesnulým příbuzným. „Vždycky mu s úctou zapálím svíčku. Myslím přitom na obrovský kus práce, který Ernst Boeck a jeho následovníci v psychiatrické léčebně vykonali. Mně samotnému tady již několikrát dokázali vrátit duševní zdraví,“ říká pacient.
Ernst Boeck byl zaníceným rozšiřovatelem opavské léčebny, kterou vedl od přelomu 19. a 20. století do dvacátých let. I po odchodu do penze zůstal ve městě a zemřel v roce 1924. Podle notářské dokumentace na sebe vzali poplatky za pohřeb jeho přátelé. Pohřbili ho stranou ústředních hřbitovních ulic.
„Hrob byl dlouhou dobu značně zdevastovaný. Před pěti lety se jej však díky finanční pomoci z magistrátu podařilo oživit. Kameníci znovu vytesali původní německý nápis, přidali jsme jeho překlad a desku se základními údaji o něm,“ popisuje primář psychiatrické léčebny Petr Taraba.
Boeckův hrob je nezrušitelný. „Stará se o něj město. A dokud bude existovat město, bude existovat i hrob,“ dodává Taraba.