Hrubá stavba nejvyššího mrakodrapu AZ Tower v Brně bude hotova letos

Hrubá stavba AZ Tower, budoucí nejvyšší budovy ČR umístěné jižně od brněnského historického centra, bude hotova letos v říjnu. Třicetipodlažní bílo-oranžový obr si vyžádá náklady přes 800 milionů korun a jeho dokončení se plánuje na polovinu roku 2013. Generálním dodavatelem AZ Tower je akciová společnosti PSJ a též spoluinvestorem záměru ve spolupráci se společnostmi PROPERITY a AZ servis.

„Momentálně se v hrubé stavbě monolitu nacházíme ve čtrnáctém patře,“ sděluje projektový manažer dodavatelské společnosti PSJ Pavel Tureček. „To znamená, že průběh stavby jde přesně podle harmonogramu, tempem jedno patro za dva týdny. Předpokládané dokončení hrubé stavby ve výšce třicátého patra bude v říjnu tohoto roku. První den v květnu, na Svátek práce, také začneme pokládat fasádu. Od druhého podzemního podlaží po páté nadzemní se momentálně provádí veškerá instalace,“ dodává.

Předpokládaných 111 metrů výšky budovy AZ Tower zařadí objekt minimálně na pět let mezi nejvyšší v republice. Ambicí investora přitom nebylo nutně postavit výškového rekordmana. Když bylo zjištěno, že jediným omezením je výška letového provozu, byl projekt upraven. To otevřelo bránu i pro další investory, kteří v této lokalitě plánují své stavby, takže se jí mezi Brňany začíná říkat „jižní Manhattan“. Projekt budovy brněnských architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky počítá s tím, že celý AZ Tower bude organicky propojený komplex nízkopodlažní budovy s autosalónem, restaurací a fitness centrem s věží, kde budou kancelářské prostory a v nejvyšších podlažích luxusní apartmány.

Originálním řešením je charakteristické dvojí zalomení jednoho ze dvou výškových kvádrů, mezi něž je vložena prosklená výtahová šachta se schodištěm. Zalomení je ve tvaru písmen A a Z, což dalo budově její jméno. Stejně netradiční je i obkladový materiál fasády, kde sklo a ocel nahradily barvené keramické glazované desky. Ty dávají budově vzhled, kdy se fasáda směrem vzhůru proměňuje – od původní zemité okrové terakoty po čistě bílou. Bydlení v AZ Toweru bude plně odpovídat puncu „nejvyšších bytů v republice“, kterým samozřejmě nebude chybět náležitý nádech luxusu. Budova bude do značné míry energeticky soběstačná. V Česku ojedinělé třicetimetrové hloubkové energetické piloty, budou díky tepelným čerpadlům jímat podzemní teplo a pomohou objekt vytápět, v létě obráceným postupem s akumulací tepla v podloží přispějí k ochlazení budovy.

PSJ náleží mezi největší stavební společnosti v České republice. Zabývá se především pozemní stavební činností, realizací vybraných stavebních řemesel a technologií a také developmentem. Její prvořadou činnost představuje generální dodavatelství staveb, a to včetně komplexních dodávek na klíč od fáze projektu a studie stavby až po kolaudaci a předání funkčního díla. Podílela se například na výstavbě pražského administrativního areálu BB Centrum, komplexu Zlatý Anděl na Smíchově, administrativní budovy Main Point Karlin nebo Galerie Fénix & Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech, realizovala bytový soubor Villa Bianca v Praze a byla generálním dodavatelem při rekonstrukci Obecního domu či Sovových mlýnů. PSJ se věnuje i vlastním developerským projektům, které se zaměřují zejména na oblast výstavby komerčních budov a obytných celků. Kromě Česka působí PSJ od počátku své existence také na zahraničních trzích. V posledních letech se soustředí na Ruskou federaci, Slovensko, jihovýchodní Asii a arabský svět.