I boj o záchranu je lepší než nic

Další rána pro volejbalové Ústí. Skončil i kouč Malán.

Ústecký tým dovedl Miroslav Malán na dosah play-off, po svém odchodu do Brna naopak Ústí o vyřazovací boje může připravit. Mnohé napoví souboj právě s Brnem, které hostí Ústí právě dnes.

Malán i podle šéfa ústeckého klubu neměl na výběr, v kase totiž chybějí peníze na výplaty. „Nazrávalo to postupně, nebylo to ze dne na den. Z hlediska osobního se mu nedivím. Dohnala ho k tomu finanční a rodinná situace. Velice si ho vážím, možná v lepších časech můžeme spolupráci zase obnovit,“ věří šéf ústeckého klubu Miroslav Přikryl, který teď mužstvo musí vést i jako kouč. Malán své rozhodnutí skončit oznámil po prohraném zápase s Libercem. „Už bych to neustál finančně, nemám čím zaplatit sociální a zdravotní pojištění. Je mi to líto, odchod mě mrzí,“ slzel Malán, jenž kývl na nabídku Brna a stal se konkurentem Ústí v bitvě o postup do play-off.

„Před sezonou jsme poskládali tým, který měl hrát kolem pátého či šestého místa. To se potvrzovalo a my postup považovali za hotovou věc. Ale vizi narušily problémy s penězi. Teď zůstává pár kol do konce základní části, náskok je nadějný, ale rozhodnuto není. Brno se tam bude tlačit a my nedohráváme v pohodě,“ uvědomuje si Přikryl. Hráčský kádr Ústí totiž už opustili i hráči Nesvačil s Kopáčkem, finančně strádající klub tak šetří, aby dohrál sezonu.

„Šetříme do budoucna, neprojeví se to hned. Navíc to samozřejmě ovlivnilo výkonnost týmu. Naše priority jsou ale teď jiné, zachránit klub finančně. Udržet mládež, protože děti toho nenechají. Pořád jejich zájem registrujeme, jsou pro nás na prvním místě,“ tvrdí Přikryl, jemuž vyšla premiéra na trenérské lavičce. Ústí vyhrálo v Havířově 3:1.

Zůstává při zemi

„Ale já bych to zase tak nepřeceňoval. Morálka týmu je narušená, hráči nejsou v klidu, když musejí řešit svou existenci. Na druhou stranu, musejí se s tím poprat, hrají o svou budoucnost. A tak to i berou. Někam se dostat mohou jedině přes kvalitní výkony, když budou hrát mizerně, nikdo je nikam nevezme,“ říká kouč.

Ani pro Přikryla není snadné donekonečna bojovat s nedostatkem peněz. Teď se situace vyhrotila, ale potíže Ústí trvají roky. „Už mě to unavuje a i já pomýšlím na to, že bych skončil. Ale nemám to komu předat. Snad kdyby se našel manažer, který má vazby na nějakou bohatou firmu, neměl bych problém odejít. Ale takhle ne, je tu moc práce a já rozhodně nebudu ten, kdo klub v nejhorší chvíli opustí,“ nepřestává Přikryl bojovat.

A to i přes nedobrou atmosféru v týmu, kde jsou hráčům vypláceny jen zálohy výplat. „Zažil jsem i horší situace v dobách Setuzy, ale také daleko lepší. Je těžké v tom pracovat,“ uvedl Přikryl. Medializace hrozícího krachu Ústí rozhýbala jeho drobné sponzory. „Podařilo se nám urychlit nějaká jednání s malými novými i staronovými partnery. Ale generálního se nám pořád sehnat nedaří,“ přiznává trenér. Takže jím zůstává město Ústí nad Labem, které přispívá zhruba padesáti procenty z celkového čtyřmilionového rozpočtu klubu. S dotací dva miliony myslí na volejbal i letos, ale potíž je v tom, že rozpočet je zatím jen provizorní. „Takže jestli bude rozpočet schválen a peníze vyplaceny, zatím vůbec jisté není,“ uvědomuje si šéf. Proto ani příliš dopředu neplánuje, co bude dál. „Teď chceme uspět sportovně, pak můžeme přemýšlet. Buď o další amaterizaci ústeckého volejbalu, nebo o poloprofesionální bázi. Udržet mládež a vychovat si vlastní hráče schopné hrát extraligu či první ligu. Rozhodně se nechystáme odsud volejbal někam převést,“ neuvažuje kouč o prodeji licence. I s omezeným rozpočtem v rozmezí dvou až tří milionů by se prý extraliga hrát dala. „Bylo by to samozřejmě někde v oblasti bitvy o záchranu. Ale lepší něco než nic,“ uzavírá Přikryl.