I Praha bude mít své Ecocity

V Praze bude zahájena největší výstavba pasivního bytového bydlení v České republice a potenciální zájemci již mohou uzavírat rezervační smlouvy. Tuto výstavbu realizuje developerská společnost JRD – jako svůj dosud největší projekt v oblasti nízkoenergetického a pasivního bydlení. Během dvou etap bude postaveno 110 pasivních bytů v nejvyšším energetickém standardu.

Tento ekologický projekt je zatím jediným svého druhu nejen v rámci republiky, nýbrž i v rámci Evropské unie, kde mají podobné projekty vládní nebo městskou finanční pomoc. Do budoucna se plánuje takto stavět již od roku 2020 díky evropské směrnici číslo 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II).

#####Seznamte se, prosím! Lokalita hodná projektu

Projekt Ecocity Malešice je situován do klidné městské části Malešice, která se nachází v širším centru Prahy. Díky výborné dopravní dostupnosti se odtud pohodlně dostanete do centra během 10 minut autem nebo za 20 minut městskou hromadnou dopravou. Lokalita disponuje komplexní infrastrukturou: v blízkém okolí se nacházejí úřady, poliklinika, řada škol a mateřských školek, restaurace, obchody i dostatek přírodní zeleně. Bytové domy jsou totiž zasazeny do pečlivě vybraného klidného prostředí mezi lesem a Malešickým parkem.

Malešice patří mezi stále se rozvíjející pražské čtvrtě, ve kterých obyvatelé nemají pocit velkoměsta. Je zde příjemně vyvážen poměr mezi přírodou a výhodami života ve městě. Neopomenutelným bonusem lokality je investiční záměr Městské části Praha 10 na revitalizaci Malešického parku a brzkého zprovoznění tramvají v ulici Počernická, která je poblíž projektu.

„Energeticky pasivní bytové domy Ecocity Malešice budou realizovány ve dvou etapách. První obsahuje 44 bytů, ve druhé etapě bude bytů 66. V každém domě se do pěti podlaží rozdělí 22 bytů, přičemž na každé patro připadají pouze čtyři byty. V posledním ustupujícím podlaží jsou jen dva byty, které mají velké terasy s výhledem na Prahu,“ říká ing. Martin Svoboda, výkonný ředitel JRD.

#####Světlo, vkus a ekologie

Díky precizně zpracovanému projektu (Podlipný Sladký architekti) jsou všechny byty mimořádně světlé a mají balkony orientované k jihu (největší byty regulérně na jih, menší na jihovýchod či jihozápad). Pro příjemný pocit a celkový dojem vzdušnosti není zanedbatelná ani větší světlá výška místností: stropy jsou zvýšeny na 270 cm, dveře na 210 cm. Po stránce spotřeby energie jde o skutečně špičkový projekt: měrná spotřeba tepla na vytápění zde dosáhne hodnoty 10,8 kWh/(m2a).

Jednotlivé domy jsou rozmístěny tak, aby si navzájem nestínily, automobilová doprava je vedena jen po obvodu areálu. Domy mají pevný základ na dvou podzemních podlažích s nadstandardním počtem parkovacích stání, velkými sklepy a technickým zázemím. „Plocha mezi domy je řešena jako volně plynoucí pobytový prostor s parkovou zelení. Rozdělení parteru výškovými úrovněmi pak vytváří dostatečné soukromí předzahrádek přízemních bytů, ale zároveň umožňuje jejich optické propojení a potřebný sociální kontakt,“ vysvětluje architekt Luděk Podlipný.

Architektonické ztvárnění fasád je jednoduché a přehledné, odpovídá soudobým trendům obytné architektury. Fasádám dominují velké prosklené plochy oken obývacích pokojů, umístěných ve vystupujících arkýřích. Pro severní stranu objektů je charakteristické výrazné prosklení domovního schodiště a zvýrazněné vstupy do jednotlivých domů. Barevné řešení individualizuje každý objekt, jsou použity příjemné přírodní odstíny omítek a deskových obkladů. Celá kompozice tak utváří jednotný celek, a to jak z pohledu vnějšího, tak i vnitřního (směrem z bytu).

Stavba i její provoz jen minimálně zatíží životní prostředí emisemi či CO2, a navíc ušetří fosilní paliva. Dešťová voda nebude odváděna do kanalizace, ale bude se přirozeně vsakovat do zeminy přes podzemní vsakovací koše, aby byl zachován přirozený koloběh vody. Návrh stavby a okolního terénu je řešen tak, aby nebylo nutno zatěžovat okolí odvozem zeminy. Pro vytápění domů a ohřev vody bylo zvoleno ekologické využití odpadního tepla z elektrárny. Na stavbu se použijí základní ekologické materiály (vápenopískové tvárnice, sádrové bloky a omítky či <a href=„http://www.oknoplastik.cz/produkty/drevena-okna/“>dřevěná okna</a>). Velmi šetrné a důmyslné je umístění odpadních kontejnerů do země.

#####Investice do budoucna

„Pasivní byty jsou již dnes naprosto konkurenceschopné a jejich zdravotní, ekologický a ekonomický přínos je jasnou výhodou oproti konkurenci,“ připomíná výkonný ředitel JRD Martin Svoboda. Prostorný byt z domu A číslo 1.4 s dispozicí 3+kk a užitnou plochou 69,92 m2 s velkou předzahrádkou, která má 72,40 m2, lze pořídit za 4 466 994 Kč včetně DPH. Je to nejen ideální bydlení pro rodinu s dětmi, ale především skvělá investice do budoucna. Jak finanční, tak do zdraví dětí (optimální mikroklima uvnitř bytů).

Zahájení výstavby první etapy je plánováno na polovinu roku 2012, dokončení stavby a převod bytů proběhne koncem roku 2013.

*

Deset důvodů pro:

1. Klid v blízkosti centra 2. Zasazení do zeleně 3. Zdravé mikroklima bytu 4. Větší životní prostor 5. Dokonalé oslunění interiéru 6. Slunné předzahrádky a terasy 7. Nadčasová architektura 8. Ekologické řešení domů 9. Úsporné bydlení 10. Špičkové materiály a technologie