IBM utratí tři miliardy dolarů na vývoj nových čipů

čip (ilustrační foto)

čip (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: steve r watson via Flickr

IBM v příštím pěti letech investuje tři miliardy dolarů do výzkumu a vývoje počítačových čipů, které by posunuly současné možnosti konvenčních polovodičů. Čipový program spolyká celou polovinu částky, kterou firma ročně dává na výzkum.

„Investujeme, abychom opravdu posunuli hranice,“ prohlásil John Kelly, viceprezident a ředitel výzkumu ve společnosti IBM, na serveru columbusceo.com. Jak doplnil, chystaný výzkumný program bude mít především dva cíle. Prvním z nich je vyždímat maximum možného z křemíkových čipů. IBM je chce zmenšit až na sedm nanometrů. Druhým cílem bude posunout celou oblast kupředu za pomoci uhlíkových nanotrubic nebo lidským mozkem inspirované čipy, tzv. neuromorfní (či neuroformické) čipy.

Nezbytnou součástí bude podle Kellyho nábor nových zaměstnanců. IBM se bude prý více zajímat o vědecké pracovníky a spolupráci s akademickým světem.

Co nahradí křemík?

Jak tvrdí analytici, IBM novým výzkumným programem uznává, že se pomalu blíží konec křemíku ve výpočetní technice. Jak ostatně upozornil sám viceprezident Kelly, do konce dekády konvenční technologie „nenarazí na retardéry, ale přímo do zdi“.

Vývojáři hardwaru zkrátka musejí hledat nové cesty. „IBM se křemíku přímo nevzdává, ale říká, že je nejvyšší čas hledat nové možnosti,“ potvrzuje analytik Envisioneering Richard Doherty.

IBM: Chceme vyvíjet, ne vyrábět

IBM se chystá do budoucna soustředit především na výzkum. Samotnou výrobu čipů by však firma ráda ponechala jiným. IBM se už řadu měsíců snaží najít kupce svých továren na čipy. Zatím nejpravděpodnějším je prý společnost GlobalFoundries, která nabízí necelé dvě miliardy dolarů.

IBM podporuje firmy z Česka