Intel tratil na mobilním trhu přes miliardu dolarů za čtvrtletí, ale ani to nestačilo

Šéf Intelu Brian Krzanich představuje novou technologii Edison

Šéf Intelu Brian Krzanich představuje novou technologii Edison Zdroj: CTK

Intel oficiálně oznámil, že končí s vybranými mobilními čipy, kterými chtěl konkurovat modelům od ARMu. Ukončení vývoje se týká hlavně těch nejúspornějších čipů zaměřených na mobilní telefony, v případě tabletů zůstanou některé low-endové čipy stále v nabídce.

Od Intelu je to velké přiznání porážky, ale také poměrně jasný krok, jak nejspíše nepřijít o další peníze, které mohou být investované jinde a potenciálně s větší efektivitou. Jak totiž ukazují data z analýzy Jackdaw vycházející z oficiálních finančních výsledků Intelu v letech 2013 a 2014, ztráty byly opravdu vysoké a trend příjmů klesající.

Intel v jednotlivých čtvrtletích končil ve ztrátách nad hranicí 700 milionů dolarů a ve druhém čtvrtletí roku 2014 už během tří měsíců v rámci mobilního a komunikačního segmentu přišel o více než miliardu dolarů. Příjem přitom klesal, což je hlavní problém. Intel ale pravděpodobně i ostatní hráči na trhu totiž očekávali, že mobilní telefony a také tablety porostou rychle, ale trend se zpomalil a nejvíce je to znát od tabletů, kde měl Intel potenciálně větší šanci na úspěch s výkonnějšími platformami.

Intel se v případě mobilních telefonů soustředí i na vývoj 5G čipsetů, na kterých ale pracují i konkurenční společnosti jako Samsung, Huawei a Qualcomm.

Intel je stále silný v oblasti výkonných procesů a datacenter, kde jsou pochopitelně i lepší marže. Ale i tady začíná nastupovat tlak ze strany výpočetních grafických karet od Nvidie nebo AMD, které se snaží poskytovat největší část výpočetní síly. Intel má sice kromě procesorů připravené i karty Xeon Phi pro paralelní zpracování dat, ale zatím není jasné, jak se jim podaří konkurovat, protože kromě hardwaru jde i o softwarovou podporu a vývojářskou komunitu. V té začíná být silná hlavně Nvidia, která se nyní hodně zaměřuje na efektivní zpracování hlubokých neuronových sítí pomocí karet Tesla.

Velkou otázkou je také internet věcí (IoT), který nahrává spíše jednodušším a úspornějším čipům ARM, přičemž se od tohoto segmentu očekává v nejbližších letech rychlý růst.