Internet konečně všude? Operátory mají motivovat dotace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Operátoři, kteří zavedou internet do řidčeji obydlených míst, budou moci čerpat peníze z Evropské unie. Brusel v rámci podpory informatizace vyčlenil peníze také pro české regiony s nejhorším pokrytím internetem. Operační programy, z nichž budou zájemci dotace čerpat, schválila už i česká vláda. Telekomunikační firmy potvrzují, že díky tomu internet zavedou i do dosud pro ně méně aktraktivních lokalit.

Český telekomunikační úřad už zmapoval, které regiony mají s internetem největší problémy. „ČTÚ provedl rozsáhlé mapování existence infrastruktury umožňující poskytování služeb vysokorychlostního přístupu k internetu,“ potvrzuje mluvčí ČTÚ Tereza Špinková.

Mapování bylo spuštěno v loňském červenci. Výsledkem, který úřad zveřejnil před pár dny, je mapa takzvaných bílých, šedých a černých míst, která ukázala hustotu pokrytí jednotlivých regiony.

Co jsou bílé, šedé a černé oblasti Česka z hlediska pokrytí internetem
Bílé oblastiJsou takové oblasti, kde neexistuje žádná infrastruktura umožnující připojení s rychlostí alespoň 30 Mb/s (download) ukončené v pevném místě a zároveň nejsou známy ani žádné plány na vybudování stejné infrastruktury v příštích 3 letech.
Šedé oblastiMísta, kde působí pouze jeden poskytovatel internetu schopný poskytnout alespoň rychlost 30 Mb/s a zároveň není pravděpodobné, že by v nich v blízké budoucnosti vznikla další síť schopná poskytnout požadovanou rychlost.
Černé oblastiJsou místa, kde působí alespoň dva poskytovatelé internetu s konkurenční nabídkou, splňují výše zmíněné požadavky a své služby poskytují na vlastní infrastruktuře.

Právě na budování sítě v problémových oblastech budou směřovat finance Evropské unie. Skrz program Digitální Česko v. 2.0. Brusel finančně podpoří rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu. Výsledkem má být funkční síť umožňující nejpozději do roku 2020 přenosové rychlosti 30 Mbit/s pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácností.

„Program by měl pokrývat náklady soukromých subjektů na výstavbu přístupových sítí nové generace v takzvaných bílých místech,“ říká mluvčí ČTÚ Tereza Špinková.

Mapa pokrytí Česka internetemMapa bílých, šedých a černých míst v Česku.Mapa bílých, šedých a černých míst v Česku.|CTU

Někteří z operátorů potvrzují zájem o finanční podporu budování sítí již teď. Díky penězům z Bruselu budou motivováni zavádět internet také do lokalit, které pro ně dosud nebyly ekonomicky výhodné. „Podporujeme dotace do infrastruktury pevných sítí, hlavně do oblasti s nízkou ekonomickou aktivitou a nízkou ekonomickou silou. Vše ale bude záležet na detailních informacích o dotačních programech z Evropské unie,“ říká mluvčí O2 Martin Žabka.

Čekají na detaily

Kvůli neznalosti detailů jsou zatím v tvrzeních opatrní i další poskytovatelé internetu. „Vláda teprve minulý týden schválila návrh operačních programů a zašle je k posouzení do Bruselu. Je nutné prozkoumat finální podmínky poskytování dotací,“ konstatuje mluvčí Vodafone Adéla Konopková.

Podobně se vyjadřuje také společnost UPC. „V obecné rovině určitě budeme zkoumat možnosti, za jakých podmínek by se dala naše síť rozvíjet do nových lokalit,“ dodává mluvčí UPC Martin Pavlíček.

Zpoždění projektu

Společnost T-Mobile kritizuje zpoždění českých úřadů. Zatímco v jiných zemích již existují tendry na budování sítí, v Česku se jen rozbíhá formulace podmínek. „Společnost T-Mobile se výstavby hodlá účastnit, pokud podmínky dotací budou nastaveny přiměřeně. Podmínky ani celkový proces přidělování dotací však dosud nejsou vyjasněné,“ říká mluvčí Lukáš Hrabal.

Penězům z Bruselu tedy stojí v cestě jen čekání na výsledný dokument ministerstva průmyslu. To na základě mapování ČTÚ a programů schválených vládou připraví projekt, který Evropské komisi vyčíslí, kolik peněz bude Česko na nové sítě potřebovat. „Předpokládá se zpracování tohoto materiálu do konce roku 2014,“ konstatuje mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Filip Matys. Poskytovatelé internetu budou moci o peníze z projektu žádat již od příštího roku.