Internetový boom v jižní Africe: Vlnu již využili elektrotechnici z prostějovského Micosu

LTE (ilustrační foto)

LTE (ilustrační foto) Zdroj: Martin Siebert, E15

Pasáček, který si hlídání koz krátí psaním zpráv na chytrém telefonu, nebo polonahé vesničanky brouzdající přes notebook na internetu. To jsou stále častější obrázky z jižní části Afriky. Černý kontinent dohání vývoj a do moderních technologií skočil rovnýma nohama. V čele jde Jihoafrická republika, kde jen za loňský rok vzrostl počet uživatelů internetu o 15 procent na téměř 26 milionů lidí, což je už polovina tamější populace.

Na připojení země k internetu se přitom podílí i česká firma Micos, která začala dodávat Jihoafričanům do jejich sítě rozdělovače. „Jižní Afrika přeskočila dobu metalických sítí a rovnou staví sítě optické. Snaží se tak zákazníkům nabídnout rychlé připojení do všech domácností,“ uvádí Jiří Novák, který má ve firmě obchod s Afrikou na starost. Průměrná rychlost internetu v JAR dosáhla už velmi solidních 4 Mb/s, což odpovídá světovému průměru.

Prostějovská firma Micos vstoupila na jihoafrický trh před rokem a dosud dodala rozdělovače řádově za miliony korun. V boomu vysokorychlostního internetu tam vidí obrovský potenciál, z Jihoafrické republiky se totiž síť dál větví i do okolních zemí. Víc než patnáct procent uživatelů internetu tak loni přibylo také v Namibii, Mosambiku a dokonce i v krizí drceném Zimbabwe.

Jižní Afrika přeskočila dobu metalických sítí a rovnou staví sítě optické

Stejně jako v ostatních odvětvích tam ale Češi i v oblasti telekomunikací narazili na čínskou konkurenci, která je v Africe nesmírně dravá. „Číňané se snaží získat projekty na klíč, kdy dodají všechny produkty a zajistí také celé financovaní. Pak je velký problém pro nás, jako jednoho z více článků dodavatelů v řetězci, získat nějaký větší kontrakt,“ říká Jiří Novák.

Jednou z bariér jsou také takzvané BEE společnosti (Black Economic Empowerment), které dostanou toto označení, pokud splní podmínky procentuálního obsazení ve vedení firmy občany černé pleti. Pokud se zahraniční firma chce zúčastnit státních, ale i některých soukromých tendrů, musí splňovat podmínky BEE společnosti.

Pro mladou generaci

Nástup internetu v Jihoafrické republice logicky pohání hlavně mladá generace. Plných 40 procent uživatelů jsou lidé ve věku 15 až 24 let. Jednoho z největších providerů na celém kontinentu nazvaného Web Africa například rozjel jeho zakladatel Rupert Bryant, když mu bylo pouhých 16 let.

JAR už se na černém kontinentu vypracovala, co se týče pokrytí internetem, na třetí místo, lépe jsou na tom zatím severoafrické země Maroko a Egypt. Celkově má zatím Afrika z pěti zabydlených kontinentů nejnižší pokrytí internetem. Loni využívala web zhruba pětina Afričanů, počet ale rychle roste. Pro srovnání v Evropě užívají internet v současnosti už tři čtvrtiny populace.

Čtěte více v příloze Český Export