Investice do komerčních nemovitostí mohou letos přesáhnout 22 miliard Kč

Až 900 milionů eur (přibližně 22,5 miliardy korun) by mohli investoři za celý rok 2012 utratit za komerční nemovitosti na území České republiky. Šlo by o údaj srovnatelný s akvizičním objemem v roce 2010. I když za 3. čtvrtletí investovaných 145 milionů eur znamená meziroční 87% propad, část transakcí probíhá mimo sledované statistiky. Neobvykle vysoký podíl tento rok zaznamenaly obchody s developerskými projekty s vydanými územními rozhodnutími nebo stavebními povoleními v zajímavých lokalitách, uvádí mezinárodní poradenská společnost DTZ.

V poslední době změnil majitele pozemek pro multifunkční výstavbu na Bořislavce v Praze 6 či bývalý areál Waltrovky v Praze 5, který následoval prodeje kancelářských projektů Metronom a River Gardens ve druhém čtvrtletí. Společnost J&T umístila za nezveřejněnou cenu svůj projekt Prosek Point v Praze 9 a své sídlo v Pobřežní ulici na Praze 8 do slovenské investiční společnosti CEETA, stoprocentně vlastněné J&T. Investoři se na území ČR angažují ve zvýšené míře také v regionech, kde se obchodují maloobchodní nemovitosti ve formě velkých retailových parků nebo portfolií supermarketů. Dokazuje to například nedávná transakce provedená nejaktivnějším investorem v ČR poslední doby, společností CPI Radovana Vítka, který koupil devět supermarketů rozmístěných v menších městech.

„Propad investičního trhu se ve třetím čtvrtletí nevyhnul ani zbytku Evropy. V celkovém souhrnu šlo jen o jednotky procent, ale Evropa se viditelně rozděluje na dvě části: jedné investoři důvěřují, druhé se začínají vyhýbat. Do první skupiny patří Británie, Německo a Francie, do druhé Irsko, Itálie a Španělsko,“ konstatuje šéf investičního oddělení v DTZ Ryan Wray. Během léta a počátku podzimu se rovněž naplno potvrdil trend opatrně popisovaný už v předchozím období: lokálním trhům věří především domácí investoři. Přeshraniční akvizice uskutečňují jen silné fondy, které v daných zemích již obvykle nějakou nemovitost vlastní. Výmluvné je to i v případě České republiky, kde ve 3. čtvrtletí na straně kupujících dominují čeští nebo slovenští investoři.

Největší investiční transakcí sledovaného období na českém trhu se stal prodej kancelářské budovy City Towers v Praze 4, kterou za odhadovanou cenu mezi 100 až 130 miliony eur koupila česká společnost Consideratio (Proxy Finance) od slovenské Marpony. Dalšími významnými transakcemi byly prodeje nákupního centra Olomouc City českému investorovi Mint Investments (v rámci nucené dražby) nebo koupě budovy Honeywell v Brně nizozemským CTP Investem.

Odhady na rok 2013 jsou mírně optimistické – některé transakce, o kterých se nyní jedná, se zrealizují až po Novém roce. V současné době je největší překážkou pro investory nízká ochota bank poskytovat financování pro investory. To se odráží i na stále delších jednáních a náročnějších administrativních procesech. Investice se tak prodražují a oddaluje se jejich návratnost, což je pro mnohé investory nepřijatelné.

„Pochopitelně musíme zmínit i situaci v Evropské unii. Přestože má český investiční trh, či obecně realitní prostředí, lepší výsledky než mnohé západoevropské státy, je Česko nedílnou součástí unie. K tomu se váže i nejistota investorů pramenící z rizika vystoupení některých zemí z eurozóny či pokračující ekonomické destabilizace EU,“ uzavírá Wray.