Islay: ostrov „uzené“ whisky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

Skotsko je hodně zvláštní země. Drsní chlapi tu pro zábavu házejí břevnem a žení se v sukních. Navíc dali světu úžasný nápoj, který s trochou nadsázky zahřeje i mrtvého. Ostatně ne nadarmo se whisky ve staré gaelštině říkalo voda života.

Whisky proslavila hornaté a divoké Skotsko po celém světě. Každý rok se ze Skotska vyváží neuvěřitelných 700 milionů lahví whisky, jejíž příběh začíná v hlubinách středověku. Přestože drtivá většina milovníků tohoto nápoje dává přednost whisky míchané (tvoří až 90 procent produkce), pravý Skot miluje především „single malt“.

Tedy whisky jednoho druhu. Může si vybrat ze čtyř možností – a to podle místa či spíše kraje původu. Whisky z nížiny je jemná a lehká a převládá v ní vůně citrusů, whisky z vysočiny je naopak kořeněná, plná medu, vanilky a skořice, whisky z krajiny Speyside je ovocná a nasládlá a v její vůni můžete ucítit banány, jablka, hrušky či ananas. A pak je tu poslední skupina, nejzáhadnější, nejtajemnější a v posledních letech také nejslavnější. A to je whisky z ostrova Islay (vyslovuje se to Ajla, hlavnímu městu jeho obyvatelé říkají Edinbra). V chuti této whisky najdete mořskou slanost, příchuť spáleného dřeva a silné uzené tóny. Nechutná rozhodně každému. K této whisky se totiž musíte propít. Ale skuteční znalci na ni nedají dopustit.

Svěží a zelený

Celý ostrov Islay, nazývaný královnou Hebrid, je nádherně svěží a zelený. Díky Golfskému proudu je zde podnebí o poznání mírnější než na pevnině a zimní průměrné teploty se pohybují kolem pěti stupňů. Skotové přírodu milují, možná ještě více než svou whisky. A pokud jsme u skotské povahy, je nutné zmínit jednu zásadní věc. Skoti nejsou lakomí, jak se o nich tvrdí. Jsou jen šetrní, těžké životní podmínky je dovedly k tomu, aby ničím neplýtvali a vystačili si s tím, co mají. Ani na ostrově Islay nebylo jednoduché živobytí. Ještě v roce 1830 zde sice žilo na 15 tisíc lidí, ale pozdější hladomory vyvolaly obrovskou vlnu emigrace.

Dnes žijí na Islay pouhé tři tisíce lidí a většinu z nich živí přímo či nepřímo whisky. Slavná whisky je také hlavním důvodem zdejší turistiky (jinak se sem jezdí ještě kvůli pozorování vzácných druhů ptáků a pak na hudební festival konaný koncem května).

Chlouba i živobytí.
Na ostrově Islay stojí
v současnosti osm
vyhlášených destilérek.
Většina z nich je umístěna
přímo na pobřeží. Produkce
zdejší slavné whisky živí
přímo i prostřednictvím
turismu většinu ze tří tisíc
místních obyvatelChlouba i živobytí. Na ostrově Islay stojí v současnosti osm vyhlášených destilérek. Většina z nich je umístěna přímo na pobřeží. Produkce zdejší slavné whisky živí přímo i prostřednictvím turismu většinu ze tří tisíc místních obyvatel | Libor Budinsky

Ostrov palíren

Při plavbě na Islay jsou už z dálky vidět četné palírny umístěné přímo na pobřeží, protože přeprava whisky probíhá na lodích. Na ostrově Islay stojí osm vyhlášených destilérek (zřejmě největší koncentrace na celém světě). Ale není to přece jen trochu mnoho? „Ono to má svůj důvod. Před mnoha staletími si whisky pálila každá farma. Jenže kolem poloviny 17. století se z pálení začala vybírat daň, domácí palírny končily a výroba whisky se koncentrovala do několika desítek míst. Jenže na Islay bylo z pevniny daleko a výběrčí daní sem ze začátku nejezdili – proto zde vzniklo tolik palíren, které vozily na pevninu nezdaněnou a tudíž mnohem levnější whisky. Dnes samozřejmě daně platí všichni a úspěch whisky z ostrova Islay je daný tím, že zdejší pálenky jsou naprosto výjimečné a nesrovnatelné s whisky vyráběnou na pevnině,“ vysvětluje průvodce a milovník vyhlášené whisky Charlie Cornelius.

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

Stará láska prince Charlese

Hlavním městem či spíše vesnicí Islay je Bowmore, v němž je jak stejnojmenná palírna, tak nezvyklý kulatý kostel, který byl postaven záměrně bez rohů: to aby se za ně nemohl schovat ďábel. Ve vesnici jsou vlastně jen dvě ulice, pár hospod a jeden hotel, v němž můžete ochutnat výtečně a mimořádně čerstvé plody moře, především ústřice, langusty, kraby a další mořské potvory. Hlavně ústřice, jež se konzumují buď s kapkou tabasca, nebo s kapkou whisky, jsou výtečné.

A jaké palírny navštívit a jakou whisky ochutnat. To už záleží na vašich chuťových preferencích. Jednou z nejslavnější palíren je Caol Ila založená v Port Askaig v roce 1846 (jméno Caol Ila znamená Hlas Islay), která má ve své nabídce například excelentní 25 let starou whisky, v jejíž chuti dominují silné tóny rašeliny (lahev stojí zhruba čtyři tisíce korun). Další vyhlášenou značkou je Laphroaig, již si už před dvaceti lety oblíbil princ Charles, a destilérka díky tomu může zdobit své lahve jeho erbem. Jednou z nejlepších je prý třicetiletá whisky s královskou cenou 13 tisíc korun. „Ale nejznámější ještě neznamená nejlepší. Každému chutná jiná whisky a Islay jich nabízí opravdu mnoho,“ uzavírá Charlie Cornelius.

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

Užitečné informace

Co ochutnat

Speciality připravené s whisky. „Kvalitní skotská whisky dokáže při vaření obrovské divy. Dá jídlu nádherné tóny a úžasně obohatí tradiční skotské recepty. Samozřejmě tam nesmíte nalít celou sklenici, ale jen pár kapek,“ vysvětluje Tom Lewis, který vlastní butik hotel v Monachyle Mhor v Perthshire a soustředí se na populární slow food kuchyni. Mezi jeho speciality patří například carpaccio z mušlí svatého Jakuba „kořeněné“ několika kapkami Glengoyne či ústřice se zálivkou ze šalotky, oleje, citronu a několika kapek desetileté whisky.

Co navštívit

Pravé Skotsko jsou hory, jezera a ostrovy. Je to trochu paradox, když ze stovek skotských jezer známe pouze Loch Ness, v jehož hlubinách se podle tradovaných báchorek prohánějí tajemná monstra z pravěku, jejichž portrét se již desetiletí snaží ulovit televizní štáby i lovci záhad. Ale Loch Ness je a bylo vždycky až druhé. Tím největším a nejoblíbenějším jezerem ve Skotsku zůstává Loch Lomond. Jeho drsná krása očarovala desítky spisovatelů a umělců, dodnes přitahuje milovníky nefalšované romantiky.

Co vyzkoušet

Na stránkách scotch-whisky-experience. co.uk najdete informace o muzeu whisky v Edinburghu, které názorně ukazuje dlouhé dějiny unikátního nápoje. Při cestě do Skotska můžete bydlet nejen v běžných hotelích, ale také na farmách, zámcích či třeba přespat na majáku (více na visitscotland.com). Pokud by vás zajímala speciální cesta za poznáním jedinečných whisky z ostrova Islay a skvělých jídel z mořských plodů, podívejte se na stránky wildgreentravel.com, kde si můžete vybrat z několika perfektně připravených poznávacích cest. Za čtyřdenní výpravu včetně ubytování zaplatíte zhruba 14 tisíc korun.