Izrael, ČEZ a JIC chtějí v Česku arénu pro kybernetický výcvik

hacker

hacker Zdroj: whitehathacker.info

Do České republiky plánuje vstup významná izraelská společnost CyberGym zaměřená na kybernetickou bezpečnost. Z Česka by mohla udělat centrálu pro více evropských zemí. Název firmy je výstižný, podnik totiž buduje speciální arény pro simulaci kybernetických útoků. Účastníky dělí na „modré a červené“, tedy na ochránce a útočníky. Izrael aktuálně jedná s několika tuzemskými partnery.

CyberGym má zmiňovaná výcviková centra už v několika zemích po celém světě. Česko by mohlo být další lokalitou, která by navíc mohla získat na mezinárodním významu. Postavená bezpečnostní aréna by mohla sloužit také pro výcvik více zemí z Evropské unie.

„Ohledně České republiky stále jednáme s několika potenciálními skupinami a doufáme, že vše brzy dořešíme,“ vzkazuje viceprezident obchodu v CyberGym Gilad Yoshi. Podle zjištěných informací by firma chtěla místo vybrat ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku a ještě letos pak cvičiště otevřít.

Brno, VUT a JIC

Branou izraelské společnosti na náš trh je Jihomoravské inovační centrum v Brně (JIC). To už bylo v roce 2013 přizváno k jednáním. V nich se mimo jiné řeší to, kde by výcviková kybernetická posilovna mohla stát. Samotný CyberGym by rád lokalitu na okraji Prahy nebo Brna. JIC zároveň patří k jedním z velkých kandidátů na partnerství.

„Naše kolegyně Monika Vrbková, která se o danou oblast stará, představila zástupcům CyberGym situaci v cybersecurity sektoru u nás, tedy relevantní organizace, výzkum, firmy. Logicky z toho i vyplynula silná pozice Brna a Jihomoravského kraje v této oblasti a zástupci CyberGym pak měli zájem jednat přímo s námi,“ říká mluvčí JIC Helena Továrková.

Izraelcům se v Brně líbí, figuruje tam totiž několik zajímavých bezpečnostních společností, třeba Safetica, SODAT SW, Trustport, Invea-Tech a další. CyberGym už také podepsala memorandum o spolupráci s Vysokým učením technickým a má zájem o odstartování větších aktivit. CyberGym považuje JIC a VUT za klíčové partnery a má rovněž zájem o společný projekt do evropského programu Horizon 2020.

Zájem má také ČEZ

S CyberGym každopádně jednají také další možní partneři. Velká část z nich je z oblasti energetiky. Jedním jménem, které padá často, je energetický obr ČEZ. Ten by podle informací E15.cz rád výcvikové kybernetické centrum postavil, má k tomu i dobré předpoklady. Zástupci společnosti nicméně oficiálními cestami plány komentovat nechtějí.

Samotný CyberGym vznikl v podstatě z takového izraelského ČEZu. Jde o společný projekt Israel Electric Corporation, což je tamní dodavatel elektrické energie, a společnosti CyberControl. Ta byla, jak je tomu v židovském státě zvykem, vybudována jako podnik bývalých členů armády.

Energetické sítě v ohrožení

„Tématu kybernetické bezpečnosti v energetice bude nutné věnovat čím dál větší pozornost. Jsme na začátku a velká vlna zájmu hackerů o tuto oblast teprve přijde. Energetický trh je ve fázi velkých proměn a to se umocní s příchodem chytrých sítích a dalších moderních technologií,“ říká například člen představenstva společnosti Unicorn Systems Jan Konrád. Právě Unicorn se v IT systémech pro energetiku hodně angažuje a bezpečnost vidí jako zásadní.

CyberGym v Česku našel ještě jednoho silného spojence. Jedná s jedním významným partnerem společnost Check Point Software Technologies. To je rovněž izraelská a technologicky hodně vyspělá bezpečnostní společnost. I ta vznikla jako projekt bývalých členů armády.

„Různé pokusy vytvořit arénu, posilovnu či cvičiště tu už v minulosti byly. CyberGym to dotáhl nejdále a to zejména velmi propracovanou znalostí všech možných bezpečnostních produktů a jejich slabých stránek. Dále dokázal dát dohromady tým bezpečnostních expertů, kteří snesou kvalitativní a znalostní srovnání s nejlepšími hackery na světě. Mají také odpovídající vybavení,“ říká Miloslav Lujka z Check Pointu.