Jak chodit po zledovatělých chodnících v centru Opavy? V pohorkách

Lidé padali na zmrzlých chodnících, teď chtějí po městu peníze.

Už pár týdnů připomíná centrum Opavy spíše kluziště. Doplatili na to chodci, kteří padali na vrstvě zledovatělého sněhu a zranili se. „Hlavně, že máme v Opavě největší daně z nemovitostí a tady přímo před obchodem kluziště. Každý, s kým mluvím, už spadl. Co ti úředníci na magistrátu dělají? Všichni by je měli žalovat,“ zlobil se sedmdesátiletý Vladimír Veselý. Se dvěma francouzskými holemi obtížně zdolával zledovatělý chodník před Slezankou. „Nejhorší je to na zastávkách autobusů, tam je to na zabití,“ dodal Veselý.
Devět lidí, kteří po pádu na zledovatělých chodnících skončili u lékaře, za svůj úraz žádá po radnici peníze. Podle zákona o pozemních komunikacích (takzvaný „chodníkový“ zákon) za úraz člověka, který spadne na chodníku před domem, už nezodpovídá majitel domu, ale vlastník chodníku, což je ve většině případů město.

Lidé chtějí za úraz peníze

„Nehodu nahlásilo šest žen a tři muži. Nejčastěji šlo o zlomeniny zápěstí. Dva lidé nahlásili zlomený kotník, v jednom případě jde o pohmožděniny,“ potvrdil mluvčí opavské radnice Jan Šindler a doplnil, že většina úrazů se stala ve druhé polovině ledna. Místa nehod jsou různá, například ulice Ratibořská, Vodní, Vančurova, Pivovarská nebo u Slezského ústavu. „Město má na takové nehody uzavřenou pojistku. Případy se nyní zabývá městský makléř, který vše řeší s pojišťovnou. Ta každou událost prozkoumá a vyhodnotí. Mezi nejdůležitější podklady patří vyjádření lékaře, který popisuje zranění. Na tom závisí výše odškodnění,“ vysvětloval Šindler.

Chůze s obtížemi

Šestasedmdesátiletá Marie Dolejšová, která s manželem minulý týden jen s obtížemi zvládla projít od zastávky autobusu u městského bazénu do centra k lékaři, se domnívá, že na vině jsou i majitelé domů. „Je to hrozné, celou dobu jsme s manželem klouzali po ledu. Šla jsem úplně pomalu, protože mám strach, abych si nenarazila nedávno zlomenou ruku. Stejně jsem několikrát uklouzla. Je vidět, že lidé na to kašlou, kdyby chodníky odklidili hned, už by byly suché,“ mínila Dolejšová. Zledovatělým místům se v minulém týdnu museli lidé vyhýbat i na křižovatce Hrnčířské a Ostrožné ulice. Jen s potížemi zdolávala kluzký povrch sedmasedmdesátiletá žena s hůlkou. Třicetiletá Jitka Štencková, prodavačka prodejny obuvi na Ostrožné ulici, se jistí tím, že do práce vyráží v pohorkách. „Před naším obchodem to odházel majitel, ale spousta jiných to nechala být. Na Otické ulici, kde chodí spousta lidí, není led ani posypaný,“ řekla Štencková.

Sekání poničí dlažbu

Náměstek opavských technických služeb Martin Girášek vysvětluje, že chodníky na Ostrožné ulici, prostor mezi divadlem a Hláskou, podél Slezanky a informačního centra a na Hrnčířské ulici jsou vydlážděné ze žulových desek. „Proto led nemůžeme odsekávat kovovým sekáčem, abychom je neponičili. Používáme pouze posyp,“ řekl Girášek. Ocenil, že drtivá většina majitelů domů uklízí chodníky i nadále. „Bohužel totéž nelze tvrdit o mnohých společnostech, které se spolehly jen na město a na nás,“ řekl Girášek. Podle něj čistí chodníky více než čtyřicet pracovníků technických služeb a také nezaměstnaní, lidé na veřejně prospěšných pracích a veřejné službě. „Odstraňovali led na ulicích Pekařská, Praskova, Dolním náměstí, Sněmovní, náměstí Osvoboditelů, Masarykova, Olbrichova, Krnovská,“ řekl Girášek.