Jak ropuchy vycítí zemětřesení? Díky chemickým změnám prostředí

Ropucha zelená

Ropucha zelená

Mnoho zvířat podvědomě vycítí blížící se přírodní katastrofy, jako například zemětřesení. Mohou za to jejich smysly – před nadcházející katastrofou se, kromě jiného, většinou změní i chemické složení podzemních vod. Zvířata, která s nimi přicházejí do styku pak tuto změnu poznají a zareagují. Vědci se proto rozhodli zjistit, jak přesně tyto chemické mechanismy fungují. Podle serveru BBC pak závěry studie publikovali v magazínu International Journal of Environmental Research and Public Health.

Tým vědců, spolupracující i s NASA se inspiroval událostí, která se stala v roce 2009 u italského města L'Aquila. Kolonie ropuch tam několik dnů před zemětřesením znenadání opustila vody rybníka a odstěhovala se na bezpečnější místa.

Chování italských ropuch však není prvním zmapovaným příkladem podivného chování zvířat před seismickými událostmi. Lidé tyto nenadálé změny pozorují už staletí nejen u obojživelníků, ale i u ryb a plazů. V čínském Haichengu se roku 1975 byl zaznamenám případ, kdy tamní plazi začali hromadně opouštět své nory. O měsíc později postihlo oblast zemětřesení. Studenokrevní plazi navíc utekli v zimě, v období jejich spánku, což podle BBC naznačuje, že k tak riskantnímu činu museli mít velký důvod.

Ale zpět k ropuchám. Bioložka Rachel Grantová z Open university podrobně zkoumala, co přesně se v italském rybníce událo. „Bylo to neuvěřitelné, na sto žab do jedné zmizelo během pouhých tří dnů, potom mě zkontaktovala NASA, že se mnou chtějí spolupracovat,“ řekla pro BBC.

Experti z americké vesmírné agentury totiž studovali chemické změny, které nastanou v průběhu pnutí v zemské kůře před zemětřesením. „Tomu, že patrně existuje spojení mezi těmito reakcemi a chováním zvířat, se velmi divili“ dodala.

Za exodus italských ropuch může chemie

Laboratorní testy však daly Grantové za pravdu. Potvrdily její hypotézu o tom, že za útěkem ropuch opravdu stojí chemické změny v podzemní vodě, která pak ovlivnil i chemické složení vody v rybníce.

Výsledky testů pak dle BBC potvrdil i Friedemann Freund - geofyzik z NASA. „Z hornin, které jsou před zemětřesením pod velkým tlakem se začnou uvolňovat nabité částice, které se mohou dostat do okolních hornin. Když pak dorazí k zemskému povrchu, zreagují se vzdušným kyslíkem a změní se na ionty. Pozitivní vzdušné ionty jsou známé svými neblahými účinky na organismus. U lidí způsobují bolesti hlavy a nevolnost, u zvířat pak v krvi zvyšují hladinu stresového hormonu,“ řekl s tím, že ionty také reagují s vodou a mění se na peroxid vodíku.

Tento řetězec chemických událostí by mohl pak mít vliv na organické látky rozpuštěné ve vodě, které se změní na toxické látky, ohrožující zdraví zvířat.

Grantová tvrdí, že jde o první přesvědčivý důkaz toho, že vodní zvířata opravdu vnímají prvotní náznaky blížících se zemětřesení a náležitě na ně reagují. Je bláhové si myslet, že procesy, které se dějí pod zemí by neovlivňovaly život na povrchu,“ upřesnila.

Bližším zkoumáním reakcí zvířat můžeme předpovídat blížící se nebezpečí i my

Doktor Freund dokonce tvrdí, že studování změn v chování zvířat by se mohlo vyplatit při předpovědích zemětřesení. „Jakmile pochopíme propojení těchto signálů s dalšími indiciemi které máme díky technice, můžeme říci, ano, něco se stane,“ řekl pro BBC.

Vědci také doufají, že jejich závěry budou inspirovat další biology a geology. Mohli by spolupracovat na dalších testech a lépe tak rozpoznat další drobné náznaky přicházejícího zemětřesení.