Je Android pro „chudé“? Mapy to dokazují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vlastnictví mobilního telefonu či tabletu s nakousnutým jablkem je prezentací sociálního statutu nejen v Česku. Společnost Mapbox vytvořila sérii map, které monitorují 280 milionů tweetů, tedy příspěvků na sociální síti Twitter, ve vybraných lokalitách Spojených států a to, zda tweety přišly ze zařízení s operačním systémem Android společnosti Google či iOS konkurenčního Applu.

Na mapě společnosti Mapbox znázorňují červené tečky tweet z iOS, zelené tečky z Androidu. V metropolitní oblasti města New York září červeně především ostrov Manhattan. Zatímco se ve města Newark, které leží hned přes řeku Hudson, svítí především zelená. Medián ročního příjmu (polovina si vydělá více, polovina méně) obyvatele Manhattanu je 67 tisíc dolarů, zatímco v Newarku je to 17 tisíc dolarů. Zdá se tedy, že bohatí používají iPhony, zatímco chudší telefony s Androidem.

Mapa ilustruje debatu mezi vývojáři aplikací o výrazném socioekonomickém rozdělení uživatelů dvou největších mobilních operačních systémů. V oblasti Miami je obrázek ještě dramatičtější. Téměř každý ví, že Miami Beach je místo, kam se chodí bavit majetnější. Na mapě Miami Beach září červeně. V okolí Miamského letiště, kde se nachází několik takzvaných trailer parků, kde lidé bydlí v karavanech, však vládne zelená barva. Samotné letiště je pak opět dominováno iPhony, bohatší si mohou dovolit cestovat, ale nepříliš atraktivní bydlení v bezprostřední blízkosti letištních ranvejí je opanováno Androidem.

Mapa společnosti MapboxMapa společnosti Mapbox | Mapbox

Android vývojáře příliš nezajímá

Cennydd Bowles, šéf designu pro Twitter, nedávno diskuzi na toto téma otevřel svým článkem „Proč vývojáři neberou Android vážně?“ Chtěl vědět, proč vývojáři nechtějí pracovat a vyvíjet aplikace pro Android, ačkoliv je pravděpodobné, že Android bude brzy v kapsách větší části lidstva. „Možná se tak již stalo,“ napsal Bowles.

V některých zemích má Android až osmdesátiprocentní tržní podíl. „Je to dominantní platforma pro další dekádu. Proč ji vývojáři nevěnují více pozornosti?“ Bowles dostal řadu reakcí, kde převažovaly názory typu, že uživatelé Androidů nepřekračují datové limity a spoléhají pouze na bezplatné wifi sítě, nechtějí za aplikace platit, a je tak těžší na nich něco vydělat. Vývojáři jsou prý také často uživatelé iPhonů a tak sami uživatelům Androidu příliš nerozumí.

Mapa společnosti MapboxMapa společnosti Mapbox | Mapbox

Většina uživatelů Whatsapp má Android

Nedávno prodaná společnost WhatsApp, za kterou Facebook zaplatil 19 miliard dolarů, se chlubí půlmiliardou uživatelů. 450 milionů z nich má však Android. Přitom WhatsApp nepovažuje Android za svoji prioritu.

Je pravdou, že uživatelé Androidů utrácejí o poznání méně a jsou tak pro vývojáře méně atraktivní. Například společnost IBM, která mapuje předvánoční nákupy přes mobilní zařízení uvedla, že loni uživatel iOS utratil v průměru 94 dolarů, zatímco uživatel Androidu jen 48 dolarů.