Je Klatovsko rájem pro cizince? Domů se vracet nechtějí

S letenkou zdarma a pěti sty EUR se mohou cizinci vrátit domů. Z Klatovska se jim ale nechce.

Pracovat a žít na Klatovsku se cizincům líbí. Důkazem je skutečnost, že zatím jen jedenáct lidí požádalo o zařazení do programu dobrovolných návratů ministerstva vnitra.

„V ostatních okresech Plzeňského kraje je situace podobná. Výjimkou je Plzeň, kde se již zaevidovalo dvě stě padesát cizinců,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Ilona Vaníčková. Podle policejní mluvčí z jedenácti cizinců z Klatovska usilujících o návrat do vlasti je deset Mongolců a jeden Vietnamec.

Počty povolení klesají

Úbytek pracujících cizinců je každý měsíc patrný i v evidenci klatovského úřadu práce. „K 30. dubnu jsme evidovali čtyři sta devadesát sedm pracovních povolení vydaných cizincům. K dnešnímu datu jich je zhruba o padesát méně a počet stále klesá,“ říká Zdeněk Vítek z klatovského úřadu práce. O zaměstnání totiž přicházejí kvůli hospodářské krizi i Češi, a tak mnohé firmy začaly omezovat spolupráci s personálními agenturami a pracujících cizinců je méně.

Nejčastěji zastoupenou národností pracující v českých podmínkách jsou Ukrajinci. Na Klatovsku jich pracuje tři sta třicet osm. Na druhém místě jsou Moldavci. Klatovský úřad práce jim vydal osmdesát osm pracovních povolení. Ve čtyřiadvaceti případech to jsou pak Mongolci.

Cizí státní příslušníci sice také figurují ve vysokých manažerských funkcích, nicméně nejvíce jsou zastoupeni v průmyslových či stavebních odvětvích. „Přes dvě stovky cizinců, kteří mají vydané pracovní povolení, jsou zaměstnáni jako pomocná či nekvalifikovaná síla,“ upřesnil Vítek.

Dělník nebo trhovec

Řada z nich rovněž pracuje ve zpracovatelských oborech. Několik jich je zastoupeno jako obsluha strojů, ale i v této pracovní činnosti počet pracujících cizinců klesá. Velmi početnou skupinou přitěhovalců, zastoupenou v České republice a zejména v příhraničních městech, jsou Vietnamci. Jejich stánky se zbožím lemují řadu silnic z Klatov na Železnou Rudu.

Tržnice najdeme i v Klatovech a výjimkou není ani to, že své zboží prodávají v kamenných obchodech. Do vietnamských tržnic míří často policejní kontroly. Podle okresní policejní mluvčí Dany Ladmanové se v policejních svodkách velmi často objevují případy, kdy právě tito cizinci jsou zadrženi při prodeji neokolkovaných cigaret či textních padělků známých značek. Zabavené zboží skončí ve spalovnách, jejich prodejci pak před soudem, kde je jim většinou vyměřen trest vyhoštění z republiky a pokuty.

Za levným nákupem

„Je pravda, že tržnice hyzdí město. Ale na druhou stranu se tam dá levněji nakoupit než v běžných krámech. A taky si myslím, že Vietnamci patří mezi velmi pracovité, vždyť otevřeno mají téměř denně,“ domnívá se Alena Pláničková z Klatov.

Mladá maminka přiznává, že v době, kdy po mateřské dovolené sháněla práci, dostala nabídku od podnikatelky z Vietnamu, která sháněla prodavačku do svého obchodu. Naopak vítanou podnikatelskou aktivitou cizinců se pro mnohé Klatovany stávají restaurace s mezinárodní kuchyní či asijská bistra. Ta jsou rozhodně vítaným zpestřením nabídky.