Je krize. Firmy se zbavují lidí

I firmy na Klatovsku mají nové zaklínadlo. Krize jim dovoluje propouštět víc než kdy dříve.

Stále více lidí na Klatovsku je bez místa, jen během května jich na Úřadu práce skončilo více než šest set. Firmy své zaměstnance většinou propouští kvůli úsporám. „V počtu výpovědí je teď na prvním místě horažďovický Grammer, který už v únoru nahlásil propuštění tří set zaměstnanců a na konci roku úplně zastaví činnost,“ uvedla Dana Miškovičová z klatovského Úřadu práce.

Míra nezaměstnanosti na Klatovsku se koncem dubna vyšplhala na 7,47 %, což je zhruba tři a půl tisíce lidí bez místa.

„Kvůli zefektivnění a konkurenceschopnosti jsme museli letos propustit pětadvacet lidí,“ řekl prokurista chanovické společnosti Haas Fertigbau. „Jiná opatření kvůli finanční krizi jsme zavádět nemuseli. Máme celkem jedenáct výrob, takže i při mírném propadu některé z nich je produkce stále vyrovnaná,“ dodal.

Sušický Spak se naopak na problémy v ekonomice připravil už v minulosti, takže od začátku roku na rozdíl od jiných podniků přijímal nové zaměstnance. „Přišli k nám i lidé z horažďovického Grammeru,“ podotkl ředitel provozu Čeněk Kohoušek. „Produkce nijak neklesá, spíš naopak. Máme nepřetržitý provoz a dalo by se i říci, že nestíháme,“ dodal.

Navzdory ekonomické situaci vznikly letos v Klatovech dva velké hypermarkety – OBI a Tesco. Ty jsou ovšem postrachem živnostníků, kteří přichází o zákazníky. „Postavit takové kolosy prakticky v centru města byla úplná hloupost. Hypermarkety mají stát na periferii jako třeba v Plzni,“ zlobí se Radek Řičica, který už několik let vede obchod s rybářskými potřebami.

„Okolí náměstí je úplně vylidněné. Když to takhle půjde dál, budou tady jen herny a Vietnamci jako v Železné Rudě,“ shodují se podnikatelé.