Jesličky od Lady upekl mistr perníkář

Karlštejnské muzeum betlémů čeká hlavní sezona. Majitelé představí novinky.

Betlémy, ať již dřevěné, keramické, skleněné či perníkové, se staly jedním ze symbolů Vánoc. A tak není divu, že jejich muzeum v Karlštejně má na rozdíl od tamního hradu otočenou otevírací dobu. Hlavní sezona tam začíná, když venku vypuknou mrazy a plískanice. Největší nápor návštěvníků je od listopadu do prosince.
„Je pravda, že otevřeno máme pořád. Takže u betlémů jsem i v létě v kraťasech a tričku. Někdy si lidé ťukají na čelo. Také je pravda, že máme posunutý advent. Začíná nám mnohem dřív. Ale ty pravé Vánoce si nenecháme vzít,“ řekla spolumajitelka muzea Romana Trešlová. Právě v těchto dnech se musí v muzeu nejvíc otáčet.
„V listopadu je nejvíc práce. Přivážíme nové betlémy z perníku. Musíme uklidit,“ podotkl majitel muzea Ladislav Trešl. „Prach je naším největším nepřítelem. Proto jsou některé exponáty umístěné pod sklem, ale moc to nepomáhá,“ doplnila dcera Romana.

Děti okusí řemeslo

Také letos bude v Karlštejně k vidění několik sladkých jesliček. Majitelé tam letos přivezou betlémy třeba ze Strakonic, Jihlavy, Českých Budějovic a samozřejmě i z Pardubic. „Budeme mít vystavený perníkový betlém od známého perníkářského mistra Josefa Janoše. Půjde o přesnou kopii Ladova Českého betlému. Je to virtuózní perníkářská práce, kde je asi třicet postav,“ řekl Trešl. Své exponáty v muzeu vystaví i přespolní umělci. Jeden betlém upekla v nedalekém Srbsku Božena Martinová. Kromě perníkových exponátů tam jsou vystavené miniaturní jesličky třeba v oříšku. „Letos jsme připravili i další novinku. O sobotách a nedělích budeme představovat řemesla. Takže tu třeba bude pracovat paní na tkalcovském stavu,“ vysvětlil Trešl. Děti si rovněž mohou vyrobit vlastní dřevěnou hračku.
Také letos by měl být v Karlštejně k vidění betlém, který si muzeum půjčuje z Pražského hradu. „Jde o jesličky, které bývalému prezidentu Havlovi daroval Jásir Arafat. Zatím tu není. Na Hradě neměli čas kvůli listopadovým oslavám. Ale slíbili, že ho opět půjčí,“ řekl Trešl s tím, že jde o unikátní exponát vykládaný perletí.

Nejčastějšími návštěvníky jsou v prosinci děti ze škol a mateřinek. „Jen se bojíme, aby nebyla vyhlášená karanténa kvůli chřipce,“ řekl Trešl, který původně začínal se sbírkou starého nábytku. Později se zaměřil na betlémy. Před deseti lety otevřel ve starobylé karlštejnské faře jejich muzeum. Exponátů je tam víc než pět desítek. Lidové, od skutečných umělců, současné i z minulého století. Největší zájem je o pohyblivé betlémy. Nejrozsáhlejší z nich zabírá celou půdu a je dokonce jedním z největších pohyblivých betlémů v Česku. Kromě obřího modelu Karlštejna jej zdobí šestačtyřicet dřevěných figur. Ježíškovi se přichází poklonit i svatý Václav, Masaryk či Bušek z Velhartic. „Přemýšleli jsme, že bychom betlém rozšířili. Lidé navrhovali Havla či Beneše, já bych tam rád viděl i Hašlera. Ale oni se tam už žádné postavy ani nevejdou, navíc, lidé pořád někomu nasazují psí hlavu,“ posteskl si Trešl. Unikátní je i pohyblivý betlém z Rokytnice, jehož dva válce uvádějí do pohybu desítky vyřezávaných postaviček a zvířátek.

Od prosince je muzeum otevřené každý den. Třebaže i tam pocítili dopad hospodářské krize a návštěvníků ubylo, vstupné majitelé nezvýšili.
Každou adventní neděli se navíc na náměstí před muzeem uskuteční adventní koncerty. Ten první se koná už 29. listopadu. Odpoledne tam bude nejen tržiště se stylovými dárky, ale vystoupí i folklorní soubory z Berounska.