Jezero v Poděbradech: po hladině v průhledné kouli

Dalším z koupališť, která Sedmička testovala, je poděbradské jezero.

Na píščitě travnatých plochách koupaliště Jezero může polehávat až 1400 lidí. Návštěvníci využívají prostředí u vody i na procházky a posezení u stánků.

„Koupaliště hodně prokouklo. Jsou tu nové záchody, převlékárny jsou předělané. Voda sice není tak čistá jako někde v bazénu, ale koupat se v ní dá,“ uvedla Dana Pokorná.

Špatný stav záchodů trápil návštěvníky koupaliště mnoho let. Současné splachovací záchody jsou čisté, s toaletním papírem, k dispozici jsou umyvadla s mýdlem.

„V areálu je čtrnáct nových záchodů,“ řekl provozovatel koupaliště Karel Liska.
Ten musel před sezonou dát do pořádku to co zničili vandalové. Ti způsobili třistatisícovou škodu.

„Peníze, za které se mohlo lecos vylepšit, padly na opravy,” dodal Liska.
Koupališti dávají přednost rodiče a prarodiče s dětmi. Pro ně je tam vyčleněná pláž na níž nechybějí ani dvě skluzavky.

„Na Jezero chodím přes léto s vnoučaty. Je tam pozvolný písčitý vstup do vody a zábrany, aby se děti nemohly dostat dál. Výhodou koupaliště jsou sprchy i to, že se díky okolním stromům mohu schovat do stínu,“ podotkla Markéta Rožová.

Hana Švecová z Nymburka také jezdí na koupaliště s dětmi.

„Myslím si, že vstupné je poměrně vysoké. Pro čtyřčlennou rodinu vyjde na sto dvacet korun,“ řekla Švecová.

„Máme v plánu zavést zvýhodněné rodinné vstupné a týdenní nebo desetidenní vstupenky,“ zdůraznil Liska.

Naturistická pláž je mezi návštěvníky koupaliště oblíbená. V sezoně ji denně využije i třístovka lidí. Od letoška mají nudisté na pláži sprchu a také možnost jít se bez plavek občerstvit ke stánku. V budoucnu by měli mít na pláži i záchody.

„Novinkou je i to, že si lidé mohou půjčit lehátko za padesát korun a slunečníky za třicet korun na den. Vyjdeme vstříc cyklistům tím, že jim bezplatně půjčíme zámek na kolo,“ uvedl Liska.

Největší atrakcí koupaliště je aquazorbing, při kterém se člověk snaží chodit po hladině v obří nafouknuté průhledné kouli. Letos k ní přibude válec. Jedna minuta aquazorbingu stojí dvacet korun.
Další zajímavou atrakcí je mokrý fotbal. V nafukovací arénce s brankami se do něho mohou pustit čtyři lidé. Atraktivní půlhodinka ve vodě s míčem je vyjde na sto korun.

V areálu koupaliště je také scéna, na které budou přes léto probíhat hudební koncerty.

KOUPALIŠTĚ JEZERO PODĚBRADY

Otevírací doba: koupání od devíti hodin ráno do osmi hodin večer, areál je otevřený do deseti hodin večer

Vstupné pro dospělé: čtyřicet korun, od pěti hodin odpoledne dvacet korun

Vstupné pro děti a důchodce: dvacet korun, od pěti hodin odpoledne deset korun

Občerstvení: pět stánků

Vybavení: venkovní sprchy, šest kabin na převlékání, čtyři mobilní převlékárny, pět uzamykatelných kabin (100 korun za den), skluzavka pro dospělé, dvě skluzavky pro děti

Placené atrakce: aquazorbing, mokrý fotbal pro čtyři zájemce, lodička (50 korun za hodinu), šlapadlo (100 korun za hodinu)