Jezevčice houká jako sanitka

Čtyřletá fenka Dara vyje pokaždé, když kolem domu jede sanitka. Napodobuje i policejní vozy.

Varovné sirény zaznamená čtyřletá jezevčice Dara už kilometr od svého domu. Bydlí při hlavní silnici v Lišově na Českobudějovicku, kde zvuky stovek aut trápí místní obyvatele ve dne v noci.
Dara si ale vybírá jen sanitky. Někdy i policejní houkačku. Zastaví se, zvedne hlavu a spustí nekonečný proud přerušovaných a různě kolísajících tónů. Houká tak dlouho, dokud vůz neprojede asi kilometr dlouhou trasu Lišovem. Sousedé tvrdí, že její imitace sanitky je téměř dokonalá. Jezevčici říkají Darina Rolins.

Neujde jí ani siréna

Majitelé Darinky manželé Joanisovi vzpomínají, že na sanitku reaguje jejich pes od doby, kdy se naučil štěkat. Neujdou mu ani zvuky podobných sirén třeba i v televizi.
„Jak je slyší, spustí i v bytě. Nevíme, proč to dělá. Asi ji dráždí vysoké frekvence. Sanitku pozná už od hřbitova. Přijíždí většinou od Třeboně. Nikdo z nás ji ještě neslyší a Darinka už houká,“ vypráví šestašedesátiletý Kostas Joanidis.
Drobný muž je původem Řek. V jižních Čechách se usadil s rodiči po roce 1948.
Podle zpěvačky Jany Bohoňkové bydlící vedle Joanidisových má Darina profesionální projev. „Imituje houkání skoro dokonale. Má velký rozsah. Mění rytmus a snaží se udržet ve správné tónině. Vyráží slabiky au, au,“ hodnotí projev hudebnice.
Samotné houkání sanitek by se podle Joanidisových mohlo zmírnit po stavbě obchvatu Lišova. Kraj ho plánuje deset let. Zatím je v nedohlednu, nejsou peníze. Obchvat by totiž mohl odvést dopravu dál od domů na hlavní silnici. Dara by ale podle Joanidise zřejmě i na takovou dálku sanitky uslyšela. „Je zajímavé, že v okolí jsou ještě tři psi, ale nikdo z nich to tak neumí, jako náš,“ chlubí se páníček.

Psí napodobování sanitky má podle veterinářů jiný smysl než třeba opakování zvuků a hlasů u papoušků. „S takovým chováním jsem se u psů ještě nesetkal,“ říká Libor Vlček z českobudějovické veterinární kliniky.
Naproti tomu jeho kolegové tvrdí, že psy často vyprovokuje k vytí třeba zpěv nebo hudební nástroj, nejvíce housle. V Budějovicích byl případ, kdy pes napodoboval kohouta. Hana Žertová z Poradny pro řešení poruch chování psů a koček a autorka pořadu Polepšovna mazlíčků míní, že podobné projevy přetrvávají v genech i poslušných domácích psů z dob, kdy v divočině vyli jako vlci. „Nikdo neví, co vytí znamená. Když na vesnici spustí jeden pes, odpovídají mu další. Není v tom nic zlého. Snad je to pozůstatek z dorozumívání smečky. Něco jako společenský rituál,“ dodává Žertová.