Jsou další měřiče teplé vody nutné? Odborníci říkají, že ne

Hlavní dodavatel tepla ve městě Distep zahájil montáž nových měřičů teplé vody v domech za celkem čtyřicet milionů korun. Někteří lidé si myslí, že nejsou nutné.

Novela Energetického zákona říká, že od září příštího roku mají dodavatelé tepla namontovat do domů
nové poměrové měřiče teplé vody. Zároveň říká, že pokud se odběratelé a dodavatelé dohodnou, mohou zůstat u současného způsobu měření a účtování. Frýdecko-místecký Distep ale druhou variantu rovnou zavrhl. Některým lidem z města se to nelíbí. Zorganizovali protestní petici. Tvrdí, že další poměrové měření nic nevyřešení a cena za měřiče je příliš vysoká. Obávají se, že to bude znamenat další zdražení.
Ředitel stoprocentně městské společnosti Distep, která dodává teplo a teplou vodu do téměř devatenácti tisíc bytů a domů ve Frýdku-Místku, říká, že nové měřiče jsou bezpodmínečně nutné. Takzvané patní
měřiče budou ve sklepích domů. Zatímco se údaje o spotřebě z jednotlivých bytů porovnávaly a rozpočítávaly podle čísel v centrálních výměníkových stanicích, s novými měřiči se nebudou náklady
rozdělovat pro celé bloky domů, ale pouze pro jeden.
Distep už začal měřiče montovat.

Dohoda je nereálná
„Kontaktovali jsme naše zákazníky a usoudili jsme, že se nedohodnou. Z toho jsme vyšli a začali připravovat nové měření. Musíme zákon plnit, nemůžeme riskovat sankce,“ říká Petr Jonas. Připustil, že o
měřičích společnost jednala s velkými vlastníky bytů, družstvy a realitními kancelářemi, které spravují
domy pro společenství vlastníků. K přímým odběratelům teplé vody se tak informace o novém měření
nedostala. Realitní kanceláře přijaly další měřiče jako fakt a rozhodly za vlastníky. Výjimkou byla realitní kancelář Kovář.
„Mohli jsme to odsouhlasit jako jiné realitky. Přišlo mi však samozřejmé, že požádám vlastníky domů o souhlas. V podstatě jde jen o souhlas s tím, že čerpadla nových měřičů bude pohánět elektřina ze společných prostor,“ vysvětluje vedoucí realitní kanceláře Jana Kováře Soňa Jančíková. Dva domy pak tuto dohodu s Distepem rezolutně odmítly.
Jedním z domovníků, který je proti, je Petr Konůpka. „Jde nám o princip. Vadí nám, že Distep pominul vlastníky domů. Vadí nám, že teplo ve městě je o třicent procent dražší, než je celorepublikový průměr,“ říká Konůpka.
Kritikové nových měřičů zdůrazňují, že nepřinesou úspory ani zásadnější zpřesnění měření. Odborníci jim dávají za pravdu. „Nové měřiče neřeší ztráty v rozvodech. Jsou to jen další poměrová měřidla. Odběratelé
mají právo rozhodnout, jestli jim to stojí za to,“ říká ředitel odboru teplárenství Energetického regulačního úřadu Stanislav Večeřa.
Jaromír Půček z místeckého sídliště Spořilov zorganizoval protestní petici, se kterou na poslední schůzi současného zastupitelstva seznámil vedení magistrátu. Začali ji podepisovat lidé z celého města.
„Nepochybujeme, že tato velká, přitom nesmyslná investice, bude znamenat další zdražení,“ říká Půček.
Zástupci Teplárenského sdružení České republiky a také Energetického regulačního úřadu jednoznačně tvrdí,
že možnost zůstat u starého způsobu měření je reálná a zákonná. „Rok a půl se zabýváme přípravou
právních podkladů a manuálů pro možné varianty. Naplnit zákon je možné zavedením nového měření nebo
aktualizováním současného způsobu. Rovněž je možná i varianta, že zákazníci z jednoho odběrového místa budou využívat jednu nebo druhou variantu,“ tvrdí Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení.
To si také udělalo na toto téma průzkum ve velkých městech a zjistilo, že devadesát až pětadevadesát procent odběratelů tepla o nové měřiče nestojí. „Lidé jsou na zdražování tepla citliví. A mají právo si vybrat, jestli chtějí další měřiče, které se samozřejmě promítnou do ceny tepla,“ dodává Kaufmann.
Postup frýdecko-místeckého Distepu je podle něho výjimečný. „Velmi nás to překvapilo. Distep selhal v komunikaci se zákazníky i s dodavatelem tepla Dalkií,“ tvrdí Kaufmann.
Distep selhání odmítá. „Už v roce 2006 jsme začali jednat s odběrateli a zjišťovali možnost dohody. Ta není. Zákon jasně říká, že dohoda o jiném způsobu měření není možná, pokud se neshodnou všichni odběratelé z jednoho odběrového místa,“ zdůrazňuje Jonas. Je přesvědčený, že nové měřiče přinesou úspory i spravedlivější rozdělení nákladů. „Už nebude tak snadné žít na úkor sousedů. Nové měření nás může přivést a upozornit na nesrovnalosti, o kterých jsme ani nevěděli. Například na úniky vody v prádelně,“ tvrdí Jonas.

Na teplou vodu si počkají
Stejné měřiče teplé vody od firmy Cooptherm začala v domech montovat například společnost Opatherm, která patří k hlavním dodavatelům tepla v Opavě. Místopředseda představenstva Libor Stuchlík hovoří podobně jako Jonas. „Nevíme o nikom, kdo by měřiče nechtěl. Nicméně považuji za nutné, aby se v jednom odběrném místě dohodli na jiném způsobu měření všichni odběratelé. Slyšel jsem i jiný názor, ale to je věc výkladu zákona,“ říká Stuchlík. I podle něho mají nové měřiče význam v tom, že pomohou odstranit nesrovnalosti mezi odběrateli a údaji z centrální výměníkové stanice.
A co se dvěma domy, které měřiče ve Frýdku-Místku odmítají? „Ti lidé jsou sami proti sobě. Jestliže nedají
souhlas s odběrem elektřiny pro čerpadla měřiče, ta nebudou fungovat. Zvláště ve vyšších patrech proteče mnohdy mnoho studené vody, než začne téct teplá,“ vysvětluje Jonas. Zdůraznil, že trubky v takzvaných
patách domů patří Distepu, a ten si na ně může instalovat jakékoliv zařízení bez toho, aniž by potřeboval souhlas vlastníků. Ti jen musí odsouhlasit odběr elektřiny ze společných prostor, který jim pak Distep jednou za rok proplatí. Tvrdí, že investici do měřičů zákazníci téměř nepoznají. „Rozpočítáme to na šestnáct
let. Ročně půjde asi o sto korun navíc v jednom bytě,“ uzavírá Jonas.