Jste od plynu? Tak pojďte dál

Redaktorky Sedmičky obcházely strakonické a písecké domácnosti. Vydávaly se za pracovnice plynáren, elektráren a vodáren. Skoro všude uspěly.

Hrát si na podvodnice vyžaduje odvahu. Zvlášť, když se nedá odhadnout reakce lidí. Nikdo se ale nad dotazy redaktorek nepozastavoval ani nevolal policii.
Reportáž Sedmičky měla námět ze života. „Zazvonila u nás neznámá žena s tím, že jde opsat elektroměr. Na otázku odkud je a jak se jmenuje, odpověděla: a proč to chcete vědět? Nelibě vytáhla kartičku, byla na ni fotka, jméno a logo E.ON. Nic víc,“ oznámila v redakci obyvatelka Strakonic. Zajímají se vůbec lidé o to, koho si pouštějí do domu?
„Pojďte dál, vodoměr je uvnitř v domě,“ zve redaktorky žena v Otavské ulici ve Strakonicích. A až po chvíli se zamýšlí: „Asi děláme chybu. Pouštíme k nám každého a ani nás nenapadne, chtít od neznámého nějakou průkazku.“
„Do garáže s vámi dojdu bez problémů,“ říká mladá žena v Hraniční ulici. Až po chvíli si uvědomuje, kdy bývá roční vyúčtování plynu.
V Ptákovické ulici zůstáváme na chodníku před domem. Majitelka nás odkazuje na skříňky v plotě, kde si můžeme poradit s odečtem i bez ní.
Starší muž v Alšově ulici je nedůvěřivý. Oddychne si, až když zjistí pravdu. „Na chodbu nebo do sklepa bych někoho cizího pustil, ale do bytu vůbec ne,“ tvrdí.
Stará zástavba v Harantově ulici, paneláky v ulici 17. listopadu a Milady Horákové, Dukla. Také na tyto adresy v Písku se vypravily redaktorky vybavené falešnými průkazy zjistit, jak zareagují lidé na odečty vodoměru a elektroměru.
Muže středního věku, který otevírá dveře, požadavek vůbec neudivuje. „Počkejte, vezmu si klíče a sejdu s vámi do sklepa,“ říká poté, co ho Sedmička požádala o opsání vodoměru. Když zjišťuje, že jde o test, směje se. „To víte, dřív chodili lidé z bytového družstva. Ty jsem znal. Teď přijde pokaždé někdo jiný. My ale doma nemáme stejně nic cenného,“ vysvětluje. Jak by měla vypadat průkazka zaměstnanců VAKu nebo E.oNu netuší.
Problém nebyl ani v dalším případě. Osmnáctiletý mladík viděl redaktorky obcházející vchody z okna. Proto historce o odečtu hned uvěřil. Jen nevěděl, kde budíky jsou.
„Pustil bych vás jenom do sklepa. Do bytu ne. Spíš bych ale tipoval na odečítače muže v kombinéze, než dvě ženy. To je pravda,“ míní.
Podobné byly reakce lidí v dalších případech, když si uvědomili, že asi udělali chybu a byli moc důvěřiví. Odtažitý byl starší manželský pár v „paneláku“ v ulici
17. listopadu.
„Nám kontrolovali vodoměry v prosinci,“ zaráží se žena a viditelně nevěří ani výmluvě redaktorek, že minulý odečet se nepovedl, protože je vodoměr poruchový. Rozhodla se proto vyjet výtahem za domovníkem o patro výš. Její záměr ale přerušila omluva a vysvětlení. „Chtěla bych vidět i vaši průkazku a vykázala bych vás z domu,“ odpověděla na otázku, co by se dělo dál. Sedmička nepochodila ani u dalších dveří. Dětský hlas na druhé straně upozorňoval, že je sám doma a neotevře cizím lidem.
Podle policistů jsou podvodníci čím dál více vynalézavější.„Často lákají lidi na vrácení přeplatků za elektřinu, vodu nebo plyn. V loňském roce se ale nově rozmohly případy vymámení peněz pod záminkou drahé operace, nebo opravy či odtahu auta,“ popisuje písecká policejní mluvčí Kamila Ingrišová.
Lidé jsou důvěřiví i přes řadu policejních varování.