K dobrému doutníku se nejvíc hodí to, co vám chutná nejvíc

Nick Perdomo (vlevo), šéf rodinné firmy na doutníky a viceprezident Arthur Kemper.

Nick Perdomo (vlevo), šéf rodinné firmy na doutníky a viceprezident Arthur Kemper. Zdroj: Warehouse #1

Vstoupil jsem do atria malostranského hotelu a dýchla na mě filmová atmosféra. Vzduch byl prosycen vůní proslulých nikaragujských doutníků Perdomo. Ano, kouření je nezdravé, ale to mě teď opravdu ani trochu nezajímá.

To, že mě přivítají dva nejvyšší představitelé firmy, kteří jako by z oka vypadli Tony Montanovi a Manny Riverovi ze Scarface, že s nimi vykouřím skvělý doutník, byl výborný začátek pátečního odpoledne.

Prémiový zážitek, jak to trefně nazval Nick Perdomo, šéf rodinné firmy na doutníky, který má styl a boj s autoritami v krvi. U rozhovoru mu sekundoval viceprezident Arthur Kemper.

Jste americká společnost, vstupujete na český trh – co víte o zdejší doutníkové kultuře?

Nick Perdomo: Asi před 10 nebo 15 lety jsem se rozhodl rozšířit doutníky Perdomo i do Evropy a musím říct, že zvláště v posledních pěti letech se nám velice daří, navzdory nejrůznějším regulacím a omezením. A co se této krásné země týče, náš viceprezident Arthur Kemper potkal Jiřího Rabela a Jakuba Janečka z Ultra Premium Brands a pozval je do naší továrny do Nikaraguy – doutníky a dobré pití šly vždycky ruku v ruce. No a nakonec jsme se dohodli a doutníky Perdomo jsou tady. V České republice se do téhle chvíle nedaly nikaragujské doutníky sehnat, nicméně styl zde nikdy nechyběl – je tu oblíbený guatemalský rum, japonské single malt whisky a teď přibudou také nejlepší doutníky na světě.

Spousta lidí to vnímá tak, že doutník rovná se Kuba. Jaký je rozdíl mezi kubánskými a nikaragujskými doutníky a proč považujete ty nikaragujské za nejlepší na světě?

NP: Skvělí a zkušení výrobci doutníků po příchodu komunistů odešli z Kuby a zamířili hlavně do Nikaraguy. Tajemstvím úspěchu je místní vulkanická půda, ve vysokých nadmořských výškách prohřívaná sluncem, dokonale čistá voda a příznivé organické složení. Takové podmínky nemají pěstitelé tabáku nikde jinde na světě. Kuřáci doutníků v České republice se díky tomu mohou na vlastní oči přesvědčit o skvělé struktuře, neopakovatelné příchuti, způsobu hoření a charakteru nikaragujských doutníků.

Proč vlastně k tomu exodu výrobců doutníků z Kuby došlo?

NP: Podívejte se, průměrný Kubánec na konci padesátých let vydělával 160 pesos měsíčně, což bylo asi 20 amerických dolarů. Nebyla žádná svoboda, Kubánci hromadně emigrovali do USA, nicméně výrobci doutníků odešli do Střední Ameriky, například do Nikaraguy.

Jsou doutníky Perdomo vhodné pro širokou obec kuřáků, nebo je to prémiová výběrová značka?

NP: Vyrábíme hlavně prémiové výrobky, nicméně po celém světě máme díky dobré cenové politice fenomenální úspěch. To je jedna z věcí, která se o doutnících Perdomo ví. Lidé se ptají: jak dokážete za tyhle peníze vyrábět tak skvělé doutníky?

Jaké jsou základní typy doutníků Perdomo?

NP: Děláme prémiové doutníky za dobré ceny. S sebou jsme přivezli Perdomo Connecticut, Perdomo 20th Anniversary, Perdomo Edicion de Silvio, Perdomo Grand Cru a Perdomo Habano – to jsou naše špičkové produkty, které ale nabízíme za velice dobré ceny.

Arthur Kemper: Perdomo dělá prémiové „blended“ doutníky. Pro začátečníky je třeba vhodný střední doutník Perdomo Reserve 10th Anniversary, pokrýváme ale široké spektrum chuťových profilů.

Čím se odlišuje prémiový doutník Perdomo od ostatních značek? Je to kvalita listu, ve kterém je doutník ubalen, speciální směs tabáku uvnitř? Kde je ten rozdíl?

NP: Je to ve struktuře, způsobu ubalení, fermentaci a staření tabáku. Zkuste si představit 15letou single malt skotskou a vedle toho postavte standardní blended whisky. Ta první vyžaduje daleko více práce a péče, a stejné je to také s doutníky. Používáme ty nejkvalitnější materiály, které sami vypěstujeme, a ty procházejí důkladným systémem kontroly kvality.

AK: Základem všeho je kvalitní tabák. Pěstujeme si svůj vlastní a celý proces kontrolujeme od základního semínka až po finální produkt. Víme, kde byly naše suroviny od samého počátku. Jak se tabák pěstoval, jak se hnojil, jak o něj bylo pečováno, jak byl sklízen, fermentován, stařen… Celý proces výroby máme plně pod kontrolou, nic nepochází od subdodavatelů.

NP: Vyrábíme i své vlastní krabice a obaly na doutníky!

Značka Perdomo slibuje naprosto unikátní kuřácký zážitek, po kterém už nebudete na doutníky nahlížet nikdy stejně. Nejlepší kvalita na světě je výsledkem až pedantského důrazu na kvalitu a kontrolu. Vynikající tah, rovnoměrné hoření, sofistikovaná chuť – tak chutná přední světový doutník Perdomo.Značka Perdomo slibuje naprosto unikátní kuřácký zážitek, po kterém už nebudete na doutníky nahlížet nikdy stejně. Nejlepší kvalita na světě je výsledkem až pedantského důrazu na kvalitu a kontrolu. Vynikající tah, rovnoměrné hoření, sofistikovaná chuť – tak chutná přední světový doutník Perdomo. | Warehouse #1

Na jak velké ploše pěstujete tabák?

NP: Jsme největším pěstitelem tabáku ve Střední Americe, pěstujeme na 1000 akrech půdy. Pěstujeme ve třech regionech: Estelí, kde stojí i naše továrna – odtud pocházejí naše nejlepší tabáky, dále je to Condega, kousek na sever od Estelí, kde se pěstuje tabák velmi vhodný k blendování. A kdybyste jeli ještě dál, dostanete se do údolí Jalapa, odkud pocházejí ty nejlepší bindery a wrappery. A když využijete speciální vlastnosti tabáků z těchto tří oblastí a smícháte je v různých poměrech, dostanete fantastické doutníky. A to je právě vynikající na Nikaragui – všechny tyhle regiony jsou vzdálené několik set mil, je tam naprosto odlišná půda. Všude jinde se pěstuje v jednom nebo dvou regionech s velmi podobnou půdou, a není žádná komplexnost v chuťových charakteristikách. Máme také nejlepší infrastrukturu a propracovanou technologii. Ctíme tradiční postupy a využíváme nejmodernější technologie.

Jak jde byznys v době, kdy veřejné mínění není kuřákům příliš nakloněno? Každou chvíli se někdo někde pokouší zavést zákaz kouření…

NP: Byznys v Evropě i v Americe neuvěřitelně roste. Bez ohledu na politické a společenské tlaky je kouření součástí životního stylu. Muži a ženy mají rádi skvělé věci. Není žádná moc na světě, která by je přinutila přestat pít kvalitní pití a kouřit dobré doutníky. A i přesto, že se vlády snaží intenzivně regulovat, co se dá. Lidé se ale chtějí radovat z dobrých věcí a nenechají si je vzít.

Ano, ten nekonečný souboj mezi svobodou a regulacemi se nedá vyhrát, musí se ale bojovat…

NP: Přesně tak. Posledních pět let bylo v tomto směru velice drsných. I přes všechny regulace a překážky ale rosteme. Má to dva důvody: máme skvělé produkty za dobré ceny. Za druhé: Američané už jsou unaveni z toho, když jim někdo říká, co mají a co nemají dělat, jak se mají chovat. Čím víc jim říkáte, že se něco nemá, tím víc jich to bude dělat.

Zmínil jste „muže i ženy“ – pro většinu lidí je doutník chlapskou záležitostí. Je to přežitá představa? Máte třeba speciální produkty pro ženy?

NP: Doutníky mají spoustu různých aspektů. Dodávají status, je to pánská záležitost, je to styl, pánové rádi po večeři jdou někam ven do společnosti a dají si dobrý drink a zapálí dobrý doutník. Je to spousta věcí – symbol statusu, moci a růstu. Což ovšem samozřejmě neznamená, že by ho nemohly vychutnat i ženy. Neděláme pro ně žádné speciální edice – my vyrábíme skvělé doutníky a ženy to začínají doceňovat, spousta z nich si dokáže vychutnat doutník se svým manželem či přítelem. Linda Evangelista, Madonna, spousta dalších slavných žen kouří doutníky a spousta jich třeba začala chodit do doutníkových klubů. Ale pravda je, že tato oblast je ovládána muži. Je to symbol společenského postavení, dobře ladí s dobrým pitím. A ženy čím dál tím víc tíhnou k doutníkům – navíc jsou to ony, kdo většinou drží rodinný rozpočet.

AK: Tradiční doutníky můžou mít špatnou pověst. Že nemají zrovna dobrou chuť, že nejsou kvalitní… Můžete to přirovnat k vínu. Když ochutnáte poprvé něco, co není zrovna nejlepší kvalita, může vás to odradit, ať už jste žena, nebo muž. Proto je důležité, aby váš první doutník byl nejlepší kvality. Vezměte si třeba Perdomo Reserve s wrapperem Connecticut. Je to mírný až středně plný doutník s velmi jemnou až hebkou konzistencí a příjemnou vůní. Musíte si na doutník najít čas, vychutnat si ho, relaxovat… A pokud chcete pozvolnější start, vyrábíme také mini cigarillos. Je to taková miniverze velkého doutníku. Jako když si dáte první sklenku vína nebo dobré whisky – nevíte, co je prémiový produkt, dokud ho neochutnáte.

Víno a alkohol se často párují s různým jídlem. S čím byste pároval dobrý doutník?

NP:

Já mám hodně rád řemeslná piva…

NP: Výborně, tak zkuste někdy doutník k tmavému pivu. Nezklame vás.

Článek vyšel v časopisu Formen