Kanceláře potáhnou investice do nemovitostí

Letošní rok má být podle odborníků ve znamení budování nových kancelářských budov. „Kanceláře budou pokračovat v trendu z předchozího roku v přitahování největšího podílu investic na evropském trhu a budou nejatraktivnějším sektorem pro nákupy v roce 2011,“ zveřejňuje studie poradenské společnosti CB Richard Ellis.

Investoři mají přitom zájem především o prvotřídní nemovitosti v České republice, Německu a Polsku. „S potěšením pozorujeme tento pozitivní vývoj pohledu investorů na region střední a východní Evropy. Již sledujeme zvýšený zájem zahraničních investorů o akvizice v České republice, který by se měl v tomto roce projevit značným nárůstem objemu investic. Očekáváme, že částka investovaná do nemovitostí v roce 2011 přesáhne jednu miliardu eur,“ předpovídá Katarína Turňová z investičního oddělení pražské pobočky CB Richard Ellis. Nejvíce se staví v Praze a Brně, v jiných regionech jen ojediněle.

#####Nejvyšší mrakodrap již roste

Do Česka přitom dorazily závody o nejvyšší budovu. Nejvelkolepějším projektem se stává mrakodrap AZ Tower, jehož výstavbu za více než 800 milionů korun v dubnu zahájila společnost PSJ. V brněnském Jižním centru bude dokončena přibližně za dva roky třicetipodlažní budova, která s rekordní výškou 111 metrů, včetně vysílače, o dva metry překoná dosavadního vládce City Tower na pražské Pankráci. Stavbu navrhla architektonická kancelář Burian - Křivinka pro společnost AZ Prosperity. „Jednání postupně vyústilo v menšinové investorské připojení naší společnosti k tomuto unikátnímu projektu,“ komentuje Jiří Pech z PSJ. Nová dominanta moravské metropole vyroste mezi ulicemi Pražákova a Heršpická poblíž M-Paláce.

Architektonicky výrazná budova bude složena ze dvou bloků, mezi něž bude vložen tubus s komunikačním jádrem -schodištěm a výtahovými šachtami. Na první pohled zaujme netradiční zalomení a deformace jednoho z bloků fasády. Ta bude tvořena velkými lesklými glazovanými obklady dvou odstínů. Terakotová barva odrážející sluneční paprsky bude postupně přecházet v bílou, splývající s oblaky. Celý projekt nabídne novým majitelům přes 17 tisíc metrů čtverečních kancelářských, obchodních a apartmánových ploch. „Rádi bychom do Brna přilákali více zahraničních investorů a podpořili tím snahu místních společností o zkvalitnění podmínek,“ dodává předseda představenstva AZ Tower Jan Skoupý.

Dvě podzemní patra pojmou 265 aut, přízemí bude patřit atriu s recepcí, obchody, kavárnou, zasedacím sálům a archivu. Většina pater je určena pro administrativní prostory, v posledních šesti podlažích je navrženo 12 apartmánů včetně luxusního mezonetu s venkovním bazénem. Neméně zajímavé jsou i použité technologie mrakodrapu, které jsou řešeny jako nízkonákladové. Třicetimetrové hloubkové energetické piloty budou pomocí tepelných čerpadel v zimě jímat teplo a v létě ochlazovat. Unikátní je systém kombinace přirozeného a nuceného větrání v kancelářích. Celou jižní fasádu výtahové šachty s plochou 700 metrů čtverečních pokryjí fotovoltaické panely.

#####Kanceláře i na Špilberku

Okázalý AZ Tower však není jediným administrativním projektem v druhém největším městě v Česku. Brněnský trh má podle odborníků v rámci České republiky unikátní pozici. „Důvodem je nedostatek vhodných pozemků pro komerční výstavbu. Příchod nového developera je proto vítaným oživením,“ míní Jaroslav Kaizr z poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Již v letošním roce by mělo v Brně vzniknout asi 17 500 metrů čtverečních nových kancelářských ploch, nyní je zde přitom zhruba 343 tisíc metrů čtverečních těchto prostor, které vznikly po roce 1992. Kanceláře pro firmy staví zejména CTP Invest, který v areálu Spielberk Office Centre obnovil výstavbu administrativní budovy vysoké 85 metrů. Letos chce začít s výstavbou kancelářských, obchodních a skladovacích ploch i developer Raiffeisen Leasing Real Estate v komerční zóně v Heršpické ulici.

V první fázi plánuje investici do 200 milionů korun s dokončením v roce 2012. Pro druhou fázi projektu počítá pouze s kancelářskými plochami. Dokončeny byly loni dvě kancelářské budovy CTPark Brno Honeywell Office Campus s 8000 metry čtverečními a Administrativní centrum Magnum (5700 metrů čtverečních). Koncem loňského roku však bylo v Brně přes 38 tisíc metrů čtverečních volných kancelářských prostor a míra neobsazenosti dosáhla zhruba 11 procent. Podle Regional Research Forum, které založily společnosti CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, Jones Lang LaSalle a King Sturge, byly největšími transakcemi loni pronájmy pro AVG Technologies (8400 m2) ve Spielberk Office Centre, dále pro Českou spořitelnu v The Campus a pro Miele rovněž ve Spielberk Office Centre. Poptávka dosáhla celkem 35 tisíc metrů čtverečních.

[file:10120:small:right]

Přes oživení na jižní Moravě trhu kancelářských budov dominuje Praha. „Aktuálně registrujeme velké množství nových projektů. Vydané stavební povolení je pro 313 tisíc metrů čtverečních administrativních prostor, platné územní rozhodnutí mají projekty s objemem dalšího půl milionu metrů čtverečních kanceláří,“ konstatuje analytička kanceláře DTZ Lenka Šindelářová. V roce 2012 by tak mohlo být6 dokončeno dalších 100 až 120 tisíc metrů čtverečních. K nově započatým projektům patří například druhá fáze Futurama Business Parku v Praze 8 s kapacitou 16 tisíc metrů čtverečních, City West A2 v Praze 5 (15 200 m2) či rekonstrukce v rámci projektu Qubix o ploše 11 700 metrů čtverečních vedle Kongresového centra v Praze 4. DTZ předpokládá, že v letošním roce bude dokončeno zhruba 100 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří, přičemž přibližně 70 procent ploch zatím nemá nájemce.

K největším letos dokončovaným projektům pak patří plně obsazený Main Point Karlín (25 700 m2) či Harfa Office Park v Praze 9 (19 600 m2). Slabší ekonomika přitom nyní v Praze nahrává pronájmům kanceláří nižší kvality, třeba v horších lokalitách. Celková nabídka kanceláří typu B v hlavním městě činí asi 859 tisíc metrů čtverečních, což je třetina všech administrativních ploch. Využívají je především místní podniky, které se chtějí přestěhovat ze starších budov do moderních, ale zároveň ušetřit. V centrálních částech Prahy neklesá nájemné pro kanceláře kategorie B pod deset eur za metr čtvereční a horní hranice je kolem 16 eur, zatímco v případě okrajových čtvrtí je interval 9 až 12 eur. V Praze bylo na konci roku 2010 celkem 2,7 milionu metrů čtverečních moderních kanceláří. Celkem 13,2 procenta z těchto ploch bylo prázdných. Přibližně polovina prázdných kanceláří nejvyšší kvality se v Praze nachází v pouhých devíti budovách, ve kterých chybějí nájemci pro 100 tisíc metrů čtverečních.

#####Kromě Prahy a Brna se staví jen ojediněle

Po Praze a Brně zejí na mapě budování kancelářských budov v Česku bílá místa. Letos v březnu byl například dokončen polyfunkční komplex CPI City Center v Ústí nad Labem za 535 milionů korun. V Plzni zase vyrůstá polyfunkční objekt v blízkosti ČNB, který nabídne též administrativní prostory. První dvě etapy ze čtyř budou hotovy v polovině letošního roku. Naproti tomu se kvůli krizi opožďují projekty třeba v Jihlavě. „I pro segment kancelářských budov platí, že běží pouze stavby, které se nacházejí v pokročilé fázi výstavby nebo mají garantováno financování. Nově jsou zahajovány pouze zajímavé projekty disponující vysokým stupněm pronajatých ploch,“ uzavírá generální ředitel PSJ František Vaculík.