Kapitál se třese na čínské internetové startupy, do země přiteklo nejvíc peněz v historii

čínská měna Jüan

čínská měna Jüan Zdroj: ctk/AP

Čína letos zažívá rekordní objem investic do svých internetových startupů. Jen během prvního pololetí letošního roku připlynulo za velkou zeď bezmála sedm miliard dolarů čerstvého kapitálu, což je téměř stejně jako za celý uplynulý rok a skoro pětkrát více než za prvních šest měsíců roku 2013. Uvádí to studie poradenské firmy PwC. Nejvíce peněz míří do začínajících projektů v oblasti e-commerce, online vzdělávání nebo sociálních médií.

„První pololetí bylo na příliv kapitálu do čínského internetového byznysu nejbohatší v historii,“ uvádí spoluautoři studie Wilson Chow a Jianbin Gao z filiálky PwC pro Hong Kong a Čínu. Investoři se podle nich ve většině případů zaměřují na projekty v rané fázi vývoje, takzvané early-stage, kam během prvních šesti měsíců letošního roku zamířily tři čtvrtiny investic.

Kapitál ze zdrojů fondů privátního kapitálu a venture fondů přitekl celkem do 132 startupů, ve dvanácti případech se investoři s prodávajícími domluvili na ceně přesahující 100 miliónů dolarů.

Až miliarda dolarů

Mezi největší obchody pololetí patřila například srpnová investice do internetového startupu sdružující objednávky jídla, Ele.me v objemu 630 miliónů dolarů, už letos v lednu přitom stejný projekt spolkl 350 miliónů. Rovná miliarda dolarů pak přitekla do čínské varianty taxislužby Uber, Didi Kuaidi.

Silný zájem kapitálu o rodící se internetový byznys kontrastuje s poklesem rizikových investic do ostatních. Zatímco během druhého pololetí loňského roku přistálo v začínajících čínských firmách více jak 27 miliard dolarů nového kapitálu, během prvních šesti měsíců letošního roku klesl příliv investic o více jak sedm procent.