Karlovarský porcelán žije. Znovu

Koupili zkrachovalou porcelánku. Teď chtějí uspět. Jak v Unii, tak v Rusku.

Dva měsíce od převzetí prvních závodů zkrachovalého Karlovarského porcelánu společností Thun 1794 (dříve Hengis) už neplatí, že tradiční karlovarský porcelán je mrtev. Výrobní linky v jednotlivých továrnách firmy už znovu opouštějí talíře a další výrobky.
„Zásadním způsobem byl upraven výrobní program všech závodů. Novou myšlenkou je koncentrace výroby lisovaného zboží do závodu Nová Role,“ říká na úvod našeho rozhovoru Michal Bíman, předseda představenstva společnosti Thun 1794.

* Pane Bímane, můžete nejprve připomenout, které z vámi koupených závodů bývalého Karlovarského porcelánu už znovu vyrábějí? Nyní už pod hlavičkou Thun 1794.

V současné době jde o provozy v Klášterci, Nové Roli, dále Thun studio, Sítotisk, strojírenský závod a od začátku července nabíhá také provoz závodu Concordia Lesov.

* Takže všechny, které jste koupili. Kolik lidí jste přijali zpět do práce?

Od 13. května, kdy byl zahájen provoz, jsme přijali postupně přes 550 zaměstnanců. Z toho asi 220 zaměstnanců do provozu v Nové Roli, 240 zaměstnanců do provozu Klášterec, padesát lidí do provozu Lesov, třiadvacet zaměstnanců do provozu Servis a devětatřicet lidí do obchodního a ekonomického úseku. Převážná část zaměstnanců nastupovala přímo do výroby.

* Prozradíte, jaká je průměrná mzda dělníka v porcelánce Thun 1794?

Průměrná hrubá mzda v dělnických profesích je okolo třinácti tisíc korun. Hrubá mzda méně kvalifikovaných profesí se pohybuje okolo devíti až deseti tisíc korun, kvalifikovaní dělníci ve směnném provozu si ale vydělají až kolem dvaceti tisíc hrubého.

* Dobře. A to je víc, než brali dělníci před vaším příchodem do porcelánky?

Zachovali jsme přibližně stejné platové hladiny, jaké byly v závodech v době před naším příchodem do porcelánky.

* Přestože jste stále ještě na startu, dokážete už říct, kolika lidem nakonec dáte práci?

Vše se samozřejmě odvíjí od počtu a složení zakázek. Předpokládáme ale, že koncem září bychom měli mít zhruba 750 zaměstnanců.

* Dovedu si představit, že při obnovování výroby narážíte v jednotlivých provozech na celou řadu problémů. Na jaké třeba?

Většinou se jedná o běžné provozní technologické problémy, související se stářím zařízení. Některé zastaralé technologie jsme nahradili novými, s výrazně lepší efektivitou výroby. Konkrétně se jedná o tunelovou pec v Klášterci s modernějším řešením.

* Na které trhy se zaměříte?

Budeme se orientovat na tři základní teritoria, kterými jsou tuzemský trh, Evropská unie a Rusko. K prodeji a marketingu výrobků už zřídila mateřská společnost AP Trust dceřinou společnost Thun Trade, která postupně nasmlouvává zakázky jak s dřívějšími, tak i s novými zájemci.

* Jak moc kvůli tomu budete měnit výrobní technologie?

Kromě dvou až tří výjimek nemusíme technologie obměňovat. V těch několika případech jsme zakoupili zařízení, která odpovídají současným nárokům na výrobu. Zcela jinou otázkou ale zůstává změna uspořádání a přerozdělení technologických zařízení mezi jednotlivými provozy tak, aby došlo k jejich maximálnímu a efektivnímu využití.

* Když Hengis závody přebíral, říkal jste, že jedním z vašich prvních úkolů bude znovu získat důvěru dodavatelů. Takže se ptám: Máte ji? Důvěru dodavatelů.

Výsledky jednání s dodavateli lze rozdělit do dvou kategorií. U té první cítíme podporu a zájem pomoci při obnově výroby Karlovarského porcelánu. Jejich nabídky jsou velmi vstřícné. Ve druhé kategorii bohužel zůstávají dodavatelé, kteří zatím nebyli ochotni přizpůsobit se novému stavu. Jejich ceny a dodací podmínky pro nás zatím nejsou plně akceptovatelné a odpovídají spíše poskytování dodávek do firmy, která je v konkurzu. Věříme ale, že postupem času se jejich důvěra obnoví a budou nám poskytovat standardní obchodní podmínky.

* Jaká je právě teď situace v lesovské Concordii, kterou jste převzali před pár dny?

V červenci jsme přijali prvních čtyřicet zaměstnanců.

* KDO JE MICHAL BÍMAN?**

Po dokončení studia technické ekologie na ZČU v Plzni pracoval Bc. Michal Bíman v koncernu Škoda Plzeň na různých pozicích. Tam postupně získal zkušenosti v oblasti systému řízení jakosti a environmentálního managementu. Od roku 2003 je generálním ředitelem společnosti AP Trust a.s. Je mu 38 let, je ženatý, má dva syny. Mezi jeho koníčky patří golf, horská kola, volejbal a muzicírování.