Katalánský guru svébytné architektury se zatím odmlčel

Katalánsko je jednou z nejkrásnějších autonomních oblastí Španělska. Oblast svébytné architektury, kde se nachází umělecké společenství hrdých inovátorů. Země legendárního Antonia Gaudího či současníků Marca Farrého-Escofeta.

Patří sem také architekt Ricardo Bofill, který je v Čechách nejvíce spojován s pražským Karlínem. O svém dalším českém angažmá prozatím mlčí. Nezávislost, svoboda a imaginace s jistým nádechem spirituality, který dává význam zdánlivě bezvýznamným detailům. To vše je podle Ricarda Bofilla pro architekturu nezbytné. „Nehodlám budovat umělé prostory. Snažím se chápat nezaměnitelnou duši prostoru,“ říká a vytváří po celém světě budovy, průmyslové aglomerace, letištní haly či interiéry pro moderní inspirativní bydlení.

#####Duše Karlína se musí zachovat

Pracovat v Praze byla pro Ricarda Bofilla výzva. Kromě přátelství se Sergem Borensteinem ho prý přilákaly hlavně nefunkční průmyslové prostory Karlína, které volaly o pomoc. Průmyslové aglomerace ho zvláštním způsobem přitahují. „Do Prahy jsem nepřijel kvůli jejímu přídomku - zlatá, ale kvůli nefunkčním průmyslovým prostorům Karlína,“ vysvětluje. Chválí zároveň spolupráci i myšlenkové sepětí s developerem Borensteinem, jenž je jedním z duchovních otců myšlenky proměny dělnického Karlína v moderní městskou čtvrt.

[file:5971:small:left]

„Nechceme z Karlína vybudovat umělý prostor. Musí to být mladá, moderní čtvrť, které zůstane její nezaměnitelná duše. Jsou tady vytyčené ulice, kostel a řada významných budov, takže je už, dalo by se říci, hotovou čtvrtí. Je však i čtvrtí, která potřebuje prožít určitou transformaci. Transformace neznamená úplnou proměnu, protože Karlín už svůj život má. Je zapotřebí docílit toho, aby tu vedle sebe existovaly administrativní a obytné prostory, hotely, obchody, kina atd. Aby byl místem setkávání, aby žil ve dne v noci, aby měl opravdu evropský ráz,“ přiblížil plány na přeměnu Karlína.

V jeho architektuře hrají důležitou roli přírodní prvky, pátrá, jak sám říká, v krajině, aby nalezl správnou cestu. „Řeka je pro život velmi důležitá, město, které nemá řeku, je ošklivé,“ podotýká téměř při každém setkání. Řeka by měla být v horizontu dvaceti až třiceti let také páteří či centrální osou nové Prahy; měl by zde být zachován genius loci, pokud se bude vycházet z původní architektury. Industriální čtvrti jsou podle Bofillových slov velmi důležitá místa. Mají paměť, již je třeba zachovat. Sám má sídlo v moderně přestavěné bývalé cementárně.

#####Začalo to Palácem Karlín

Prvním projektem povodněmi zničené pražské čtvrti, na kterém se podílel Ricardo Bofill se svou architektonickou kanceláří The Taller de Arquitectura, byl Palác Karlín na nároží Křižíkovy a Thámovy ulice. Jednalo se o rekonstrukci a přestavbu bývalé budovy ČKD. Tento palác byl zároveň vůbec první dokončenou budovou v rámci projektu Nový Karlín Development (1999). Následovalo Corso Karlín (2001), na něž pak navazuje celý komplex Corso II. Také pod architektonickými studiemi těchto staveb je signatura katalánského architekta Ricarda Bofilla. Corso IIA a B v Křižíkově ulici má své kouzlo a vyjadřuje přesně Bofillovu filozofii - vytvářet nové s respektem ke stávající architektuře.

Jedná se o moderní budovu s centrálním komunikačním jádrem, se čtyřmi výtahy a dvěma schodišti, variabilním otevřeným prostorem, restaurací a hlídaným třípatrovým podzemním parkovištěm. Jako velmi efektní se jeví řešení prosklené fasády, propojující okenní části se speciálními obvodovými panely s výplní z benátského štuku nebo vnitřní prosklené atrium s bohatou zelení. Další z řady architektů, kteří mají co dočinění s pražským Karlínem, je Ital Claudio Silvestrin, který je podepsán pod dokončeným projektem s názvem Kotelna. Tady se spojuje industriální exteriér s minimalistickým pojetím, rovněž s využitím prvků původní architektury.

Nepřehlédnutelný je v tomto případě tovární komín usazený v interiéru hlavního vstupu. Mezi standardní vybavení patří mimo jiné i skladovací a archivní plochy, technologická místnost, stejně jako centrální vytápění v podlaze. Osvětlení řeší Silvestrin zajímavými uměleckými skulpturami, otevíratelná okna jsou přesnými replikami původních. Na příjemnou atmosféru Karlínského náměstí s monumentálním kostelem Cyrila a Metoděje a parkem lemovaným nejrozsáhlejší platanovou alejí v Praze chtěla navázat Architektonická kancelář Šafer Hájek, která se pustila do projektu rekonstrukce a dostavby činžovního domu Kollárova 14.

Kombinuje tady klasickou rekonstrukci pavlačového domu z poloviny 19. století s moderní novostavbou. Nájemníkům nabízí elegantní terasy s výhledem na park a na Bofillovu architekturu Corsa Karlín. Moderní dostavba ve vnitrobloku plně respektuje okolní domy a zároveň citlivě navazuje na původní dům. Poskytuje spojení atraktivního moderního bydlení v centru dění s klidnou zelení platanového parku.

#####Moderní bezpečné bydlení

Moderní bydlení nabízí rovněž River Diamond - ojedinělý bytový projekt na břehu řeky Vltavy. Opět spojení živého centra s místem pro relaxaci a uvolnění. Navíc slušný design interiérové návrhářky Báry Škorpilové, 230 prostorných apartmánů rozličných velikostí. Nejmenší byt o rozloze 30 metrů čtverečních až po rezidence o velikosti 250 metrů čtverečních. Protipovodňová ochrana celé oblasti Karlína a Libně je zabezpečena zemními valy a protipovodňovými bariérami, přičemž technologická zařízení jsou umístěna nad úroveň záplav. Suterény jsou chráněny důmyslnými bariérami a vraty.

Řešení protipovodňové ochrany je výsledkem jednání města, svouzásluhu na tom mají i architektonické workshopy, které zavedla REKG a kde se hledalo optimální řešení urbanistických otázek pro Prahu. Také workshop Libeňské Doky je výsledkem takovýchto jednání pro oblast, jež byla prakticky nepřístupná veřejnosti. Osloveno bylo dvanáct architektonických kanceláří z České republiky i ze zahraničí. Architektura zde, stejně jako v dalších oblastech, plně respektuje řeku, která ji obklopuje.

Mezi další projekty REKG patří ještě Cornlofts Šaldova, Crystal Karlín, Cubus Karlín či Rivergardens. I v těchto případech jde o promyšlené koncepty, které respektují přírodu a moderní nároky na bydlení. Zakladatel společnosti Serge Borenstein mluví také o lokalitě Modřan či o projektu luxusních vil v pražských Průhonicích. „Praha má mnoho Karlínů…“ říká v současné době bez dalších podrobností. Richardo Boffil na toto téma tajemně mlčí…