Kde běží 100 největších českých webů

Zdroj: Jan Sedlak

Stovka největších webů v České republice běží na serverech u 26 různých dodavatelů (velká datová centra či menší hosteři). Drtivá většina (95 procent) z těchto stránek je fyzicky umístěna přímo v Česku, zbylých 5 procent je pak rozeseto mezi Slovensko, Polsko a Německo. Nadpoloviční šestapadesátiprocentní většinu tuzemských „TOP 100“ webů si rozdělili pouze 4 velcí provozovatelé. Vyplývá to z dat, které pro E15.cz dala k dispozici společnost SuperHosting.cz.

Seznam stovky největších tuzemských webů pochází z veřejně dostupných čísel v měření NetMonitoru a nejsou v něm tedy zahrnuty služby jako Google, Facebook, Twitter a podobně. Stejně tak zde logicky nefigurují weby, jež si NetMonitor z nějakého důvodu neplatí. Typicky jde o stránky s pornografií či služby pro sdílení dat (Ulož.to a další). Zároveň platí, že se dlouhodobé rozložení českého TOP 100 příliš nemění. Za poslední měsíce do seznamu přibylo pouze několik nových jmen, například Extra.cz, VideaČesky.cz či VotočVohoz.cz.

Čtyřmi největšími dodavateli technického zázemí zdejší stovky webů jsou 4 společnosti – Seznam.cz, SuperHosting.cz, TTC Teleport a Master Internet. Seznam zde poněkud vyčnívá. Sám totiž prozatím vlastní datové centrum neprovozuje a data a infrastrukturu hostuje v TTC a centru Nagano od Telefóniky. Jeho služby běží v obou lokalitách zároveň a jakmile například jedna vypadne, zátěž přebírá zátěž ta druhá. Seznam.cz lze nicméně považovat za provozovatele, protože si i v pronajatých prostorech zajišťuje síťovou konektivitu, servery, servis, vlastní dohled a podobně.

Bez cloudu

Zdejší internetová jednička má v TOP 100 svých 16 webů, společně se SuperHostingem, který rovněž hostuje 16 stránek, tak žebříčku vévodí. V TTC mimo Seznam běží dalších 13 služeb z největší stovky a je možné, že pokud by Seznam nebyl brán za samostatného provozovatele, TTC by byla jasnou jedničkou a narostla by i Telefónica. Čtvrtý Master Internet má 11 webů a pátá Casablanca je na 8. Zbylých 21 hráčů už provozuje pouze malé jednotky největších webů. Jsou mezi nimi například GTS, WEDOS, Ignum, T-Mobile, Active 24, FORPSI, České Radiokomunikace, Dial Telecom, Vodafone, OVH a další.

Nejvíce českých webů z TOP 100 hostují Seznam, SuperHosting, TTC, Master Internet a Casablanca.Nejvíce českých webů z TOP 100 hostují Seznam, SuperHosting, TTC, Master Internet a Casablanca. | Jan Sedlak

Nejnavštěvovanějšími českými weby, které fyzicky nejsou umístěny na území republiky, jsou Blesk.cz a Aukro.cz. Ty běží na Slovensku, respektive v Polsku a je to dáno především tím, že je provozují nadnárodní skupiny se zahraničními aktivitami. Konkrétně Blesk.cz patří pod Ringier Axel Springer, jež provozuje i slovenskou jedničku Aset.sk, a Aukro zaštiťuje Allegro Group.

Žádný z největších českých internetových projektů neběží na stoprocentním cloudu. „Podle našeho odhadu ani jeden z této stovky webů nepoužívá čistě cloudové řešení. I na tomto vzorku se tak ukazuje, že cloud stále není spásné řešení pro každé nasazení, ale jde spíše o evoluci virtuálních serverů,“ myslí si šéf SuperHosting.cz, Peering.cz a CDN77 Zdeněk Cendra.

Největší weby na světě naopak na cloudu běží hodně. Nedávná analýza společnosti HostCabi), druhý je se zhruba 4 tisíci Amazon, o něco méně má Hetzner Online, čtyřkou je Rackspace a následují ještě OVH, GoDaddy (ten ) a Google.

Mezi stovkou největších tuzemských webů figurují i E15.cz, Živě.cz, MobilMania.cz a další projekty Mladé fronty. Všechny běží v datovém centru TTC Teleport.