Když se svět točí kolem koní

Slatiňany leží na úpatí Železných hor. Nabízí mnoho zážitků. Na své si přijdou dospělí i děti.

Je to výjimečné místo pro výlet s dětmi. Slatiňany na Chrudimsku patří ke starobylým sídlům, s okolím vybízejícím k procházkám, a to nejen v létě. Název obce je odvozen od slatí, na nichž město vzniklo. Slatiňany jsou známé hlavně díky hřebčínu a hippologickému muzeu v novogoticky upraveném zámku. A děti ocení nedaleký v lese schovaný Kočičí hrádek. Ale po pořádku.

„Slatiňany s okolím mají co nabídnout i v zimním období. Koně netráví na pastvinách tolik času jako v létě, ale i nyní ven chodí. Jak dlouho tam jsou, záleží na počasí. V krátké budoucnosti tam budou k vidění i hříbata. Kromě hřebčína stojí za to i výlet do rekreačních lesů v okolí města s řadou sportovišť,“ řekl starosta Slatiňan Ivan Jeník.

První písemná zmínka o Slatiňanech je z roku 1294. Tehdy na skalnatém ostrohu nad řekou Chrudimkou stála dřevěná gotická tvrz a v ní žil František za Slatiňan. Až v šestnáctém století nový vlastník Bohuslav Mazanec z Frymburka nechal na místě tvrze vystavět renesanční zámek. V následujících letech zámek několikrát změnil majitele. Největší rozkvět zažily Slatiňany v letech, kdy panství vlastnila knížecí rodina Auerspergů. V jejich době se Slatiňany změnily v hospodářsky i kulturně významné místo. Za knížete Karla Auersperga zámek v letech 1800 až 1822 prošel klasicistní přestavbou. Od roku 1945 je zámek ve vlastnictví státu. Po roce 1950 v něm vzniklo hippologické muzeum s expozicí největšího a nejkomplexnějšího „muzea koní“ v Evropě. Od roku 1971 jsou Slatiňany městem, které má v současnosti s místními částmi Škrovád, Kunčí, Trpišov a Kochánovice přes čtyři tisíce obyvatel.

V zimě individuálně

Zámecký areál ve Slatiňanech stojí za návštěvu, a pokud to počasí dovolí, tak je jako dělaný pro ty, kteří hledají odpočinek. Na několika hektarech je tam kromě rozlehlého anglického parku také hřebčín a lesy s oborou s muflony a další zajímavosti. Zámek je otevřený od dubna do října a v zimním období se lze domluvit na individuální prohlídce. Zámecký areál s parkem je otevřen celý rok.

Východiskem ke krátkému výletu ke Kočičímu hrádku, který zvládnou i menší děti, může být zámecký park, s vyhlášeným památným bukem lesním červenolistým, který je největší v Česku. Je to příjemná procházka nejdříve rozlehlým zámeckým parkem, ve kterém je hřebčín, pak pastvinami, kde běhají starokladrubští koně.

Bývalá stáj pro koně knížat Auerspergů slouží od srpna 1945 jako hřebčín, který se specializuje na chov starokladrubských vraníků. Od roku 1992 je součástí Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Dnes se chová ve slatiňanském hřebčíně kolem 250 starokladrubských koní, převážně vraníků. V hřebčíně je možné si objednat prohlídku, ale i projížďku kočárem, vyjížďku v sedle či výcvik s trenérem. V zimě je turistický provoz hřebčína omezen.

Po mírném stoupání cesta mizí v lese, ve kterém je místní kuriozita - zmíněný Kočičí hrádek. Ten dal postavit jeden z majitelů zámku pro své děti. Je to vlastně taková větší prolézačka a i dnes žádné dítě nezklame.

JAK DO SLATIŇAN

• Slatiňany leží na hlavním silničním tahu směřujícím od Pardubic přes Chrudim a dále na Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod. Od Chrudimi jsou vzdálené dva kilometry.

Kde zaparkovat?

- u restaurace„U Zámku“, jen osobní auta, menší kapacita
- u hřebčína
- u bývalého mlýna
- u továrny Strojírny
- Potůček - velké parkoviště pro osobní automobily a autobusy