Když se za cílem musí jet sto kilometrů v sedle

Ročně ujede v koňském sedle stovky kilometrů. Tereza Kucharská se může chlubit třeba nejlepším českým výsledkem v historii mistrovství světa jezdeckého sportu.

Ke koním tíhla už odmalička. V šesti letech se začala učit správnému sedu a rovnováze a už ve dvanácti složila Tereza Kucharská zkoušky základního výcviku, které jsou nutné pro absolvování závodů v jezdeckém sportu.
„Oba rodiče se věnovali rekreačnímu ježdění, a i proto mě koně přitahovali odmala. Líbilo se mi prostředí kolem nich,“ vzpomíná slečna, která se věnuje vytrvalostnímu jezdectví.

Přísná pravidla

Vytrvalost je jezdecky velmi náročná disciplína. Jezdci a jejich koně překonávají vzdálenosti od čtyřiceti do sto šedesáti kilometrů za den. „Každých minimálně čtyřicet kilometrů musí koně absolvovat veterinární kontrolu k zajištění jejich naprosté pohody a dobrého zdravotního stavu,“ popisuje Kucharská. Podle ní může být sebemenší problém, který působí koni nějaké nepohodlí, důvodem k vyloučení dvojice ze závodu, a to i v samotném závěru.
„O umístění rozhoduje čas. Nejrychlejší dvojice, která úspěšně absolvovala všechny veterinární kontroly, vítězí,“ říká osmnáctiletá závodnice.
Tereza Kucharská se může pochlubit celou řadou úspěchů. Za ten největší prý považuje získání speciální Ceny kondice, která je na vybraných závodech udělována veterinární komisí, a to tomu koni, který celý závod prošel v nejlepším zdravotním stavu.
„Kromě toho si ale vážím také osmnáctého místa na mistrovství světa juniorů a mladých jezdců, které se konalo loni v maďarské Úbolně. Toto umístění je dosud nejlepším českým výsledkem na mistrovství světa v historii. Cením si ale i druhého místa na mistrovství republiky nebo vítězství v závodech na sto kilometrů,“ vypočítává Tereza Kucharská.
Největší tréninkovou zátěží je pro ni období jara. „Koně se vrací do kondice po delším zimním odpočinku, shazují hustou zimní srst i nabrané tukové zásoby. Během sezony se mezi jednotlivými závody piluje kondice jen okrajově,“ vysvětlovala Kucharská.
Nerozlučná dvojice

Jejím životním koněm je arabská klisna Haydée, kterou dostala k 15. narozeninám. „Byla mým startem do vytrvalostní kariéry. Jsme nerozlučnou dvojicí,“ rozněžní se Tereza Kucharská, podle níž jsou arabští koně známí svou srdečnou povahou i schopností upnout se na jednoho člověka s naprostou důvěrou. „Mimo to jsou neskutečně odolní, tvrdí a vytrvalí. Za ty roky se mezi námi vybudoval vztah plný důvěry a vzájemné oddanosti. Dlouhé tratě, kde se dokážeme navzájem podržet, jsou toho důkazem,“ líčí Kucharská. Jejím přáním je získat více sponzorů pro zahraniční závody a přilákat další jezdce k vytrvalosti. „Mým cílem jsou Světové jezdecké hry 2014 ve francouzském Caen. K nim povedou kvalifikační závody po Evropě,“ dodává Kucharská.
Druhým snem, který závisí na získání sponzorských darů, je absolvování závodu s největším převýšením ve francouzských Alpách. Už teď ale Tereza ví, že vzpomínky podpořené poháry a mašlemi na zdi ji budou hřát po celý život.