Kladenské hřbitovy pohlídají o Dušičkách před zloději strážníci

Ze hřbitovů mizí spadané listí, kontejnery na odpad jsou prázdné a na hrobech plápolá víc světýlek než jindy. Blíží se Dušičky

V jezírku kolumbária u centrálního kladenského hřbitova se líně převalují koi kapři, z reproduktorů hraje ztišená vážná hudba. Místo, které nebýt zasklených skříněk s urnami zemřelých připomíná spíš park, sledují bezpečnostní kamery. „Tato část hřbitova patří asi k nejžádanějším. Prázdné skříňky neznamenají, že nejsou obsazeny, ale že už si je předplatili lidé, kteří ještě žijí,“ vysvětluje správce kla- denských hřbitovů Petr Pokorný, o němž se traduje, že hřbitov je jeho „druhým domovem“.

Na jaře se centrální hřbitov rozšíří

Právě on magistrát neustále bombarduje žádostmi o peníze. Před dvěma týdny byla dokončená nová opěrná zeď za více než 4,2 milionu korun, část centrálního hřbitova má novou dlažbu a staví se další, už třinácté oddělení. Háj pro stovku malých urnových pomníčků, dvacet žulových desek se jménem zemřelých a kolumbáriem se třemi sty schránek má být dokončený příští rok na jaře. Postarané je i o vodu. Při stavbě dělníci objevili původní studnu, o které nikdo nevěděl. „Je funkční, takže ji budeme využívat k zalévání. Hluboká je patnáct metrů,“ říká Pokorný.

Půjčí zdarma konve i invalidní vozík

Blížící se Dušičky, neboli Památka zesnulých, která letos připadne na pondělí 2. listopadu, už nyní zaměstnává pracovníky úklidu. Vědí, že pozůstalí nepřijedou k hrobům až ve vzpomínkový den, ale ti ze vzdálenějších míst i s několikatýdenním předstihem. „Listí odstraňujeme postupně, do Dušiček tam určitě ještě budeme,“ tvrdí muž z úklidové čety, který z urnového háje v Dubí odnáší pytle plné listí. Připravená je i paní, která má na starosti toalety a půjčování nářadí na centrálním hřbitově. Vedle sebe stojí desítky konví, dva vozíky na těžší květináče, ale také dva invalidní vozíky pro ty, kteří špatně chodí. Jejich zapůjčení je bezplatné, za čistý záchod se platí dvě koruny.

Na zeď u svatého Jána nejsou peníze

O tom, nač si návštěvníci centrálních hřbitovů zvykli jako na standardní zázemí, si pozůstalí ostatních kladenských pohřebišť mohou nechat jen zdát. Prostory hřbitovů jsou sice upravené, toalety či konve ale chybí.
„Nedivím se, vždyť by to lidé ukradli. Jinak se ale tady o to moc hezky starají,“ chválí Zdeňka Bechyňová před hřbitovem v Rozdělově. Naopak ti, kteří mají pohřbené příbuzné na hřbitově svatého Jána, s jeho opravou opět počítat nemohou. Polorozbořená zeď tam zůstane i nadále. „Nejsou peníze,“ říká náměstek primátora Vojtěch Munzar.

Strážníci budou mít pohotovost

Kladenští strážníci kontrolují hřbitovy celý rok, před Dušičkami se jejich dohled zesílí. „Kontroly začnou zhruba deset dní předem, zaměříme se na veřejný pořádek, krádeže a dopravu,“ říká mluvčí Městské policie Kladno Olga Pípalová. Největší pozornost podle ní věnují týden před svátkem a o dušičkovém víkendu hlavnímu hřbitovu, kde budou usměrňovat dopravu. Vyhrazených míst k parkování je minimálně, auta tak stojí podél silnice. Komplikace se očekávají také ve Švermově, kde je kvůli budování kanalizace objížďka.
Sledovat také budou, zda se z hrobů neztrácejí věnce a květiny. „Nebezpečí, že se objeví zloději, existuje a strážníci ho nepodceňují, a to i přesto, že oznámení o krádežích v této době nejsou tak častá,“ říká Pípalová. Její slova potvrzuje i Marie Levá. „Myslím, že to strážníci více hlídají. Už dlouho se nám tady nic neztratilo,“ říká Levá.

Stánky se zbožím jen v centru

Počítat s tím, že si věneček či květinu koupí až na místě, by lidé neměli. U centrálního hřbitova budou i letos stánky s potřebným zbožím, na ostatních místech ale pozůstalí svíčku ani zápalky neseženou. „Dlouho jsem mívala o Dušičkách otevřeno, ale stalo se jen výjimečně, že se někdo objevil. Většinou si pozůstalí věci nakoupí dopředu,“ říká majitelka zahradnictví U sokolovny Elen Todorová.