Kolik se platí za volání na negeografická čísla? Na devítky pozor

Telefon pevný

Telefon pevný Zdroj: Tomas Novak, Euro

Chtěl jsem volat na infolinku, ale zalekl jsem se čísel začínajících devítkou. Mám neblahou zkušenost z osmiček a ani o devítkách toho moc nevím, přiznal se čtenář Petr. A měl pravdu, být opatrný před „devítkou“ se opravdu vyplatí.

„Obávaná drahá devítková čísla jsou ve tvaru 900 xxyyyy, 906 xxyyyy, 909 xxyyyy (audiotexové linky, kde cenu za minutu udává 4. a 5. číslice, tedy xx Kč/min.), 905 xxyyyy (jednorázová cena za hovor je rovna desetinásobku 4. a 5.číslice, tedy 10krát xx), případně i 908 xxyyyy (jednorázová cena za hovor je dána 4. a 5. číslicí, tedy xx),“ pomohl E15.cz rozklíčovat „devítkový rebus“ mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ostatní devítková čísla mají podle Tichého běžný tarif. například dvojčíslí 95 na začátku mají další negeografické sítě, trojčíslím 974 začínají telefonní čísla ministerstva vnitra, 973 patří ministerstvu obrany, 972 Českým drahám).

Proč odpovídal zrovna mluvčí VZP? Tato zdravotní pojišťovna má totiž s provozem těchto linek zkušenosti. Na negeografická telefonní čísla přešla v roce 2013. Infolinka byla do té doby provozována na čísle 844 117 777 jako tzv. „modrá linka“ se sdílenými náklady, kde část platí volající, část volaný.

Při výpočtu nákladů na barevné linky bylo toto volání vyhodnoceno jako finančně nevýhodné jak pro VZP, tak i klienty.

„Při simulaci výpočtu nákladů na barevné linky byly ale tyto typy volání vyhodnoceny jako finančně nevýhodné jak pro VZP, tak i pro klienty. V rámci přechodu na IP telefonii se pak změnila všechna telefonní čísla ve VZP,“ upřesnil mluvčí.

Jak dodal, infolinka 952 222 222 svým tarifem odpovídala volání typu „meziměsto“, dnes už ale operátoři tento typ volání běžně nerozlišují. Je tedy třeba vědět, kolik v rámci svého tarifu u svého operátora platíte za spojení do pevné sítě, případně zda máte volání na pevnou zařazené do volných minut.