Koňak, který miluje celý svět

Nejznámější koňak na světě je tu už čtvrt tisíciletí

Nejznámější koňak na světě je tu už čtvrt tisíciletí Zdroj: Profimedia.cz

V ambitu kláštera minoritů v Praze se vznáší opojná mlhovina, vzduch je cítit nasládle po spáleném vosku a tlumené světlo hledá cestu pod starobylé klenby. Hosté vychutnávají aperitivy. Hostitelem večera je pan Maurice-Richard Hennessy a koňak, který nese jeho jméno.

Jako kluk jsem měl rád dobytek, a říkali mi, že na byznys nemám buňky, tak jsem se stal agronomem,“ popisuje své začátky šedesátník s lehce nezúčastněným výrazem.

„Víte, můj otec byl vědec, měl odpověď na všechno. Jediné téma, které ho nezajímalo, byl Hennessy a jeho koňak.“

Číšník otevírá láhev s lákavým nápisem Hennessy 250 Collector Blend. Obsahuje jedinečnou chuť, kterou dům Hennessy vytvořil v limitované edici k oslavám 250 let od svého založení. Yann Fillioux a jeho Rada pro degustaci koňak připravovala čtyři roky. „Naši degustátoři ochutnají denně až šedesát vzorků koňaku, důkladně vyplivují a používají především čich,“ upřesňuje pan Hennessy. Svému jménu nakonec neutekl. „Mou práci pro Hennessy nemůže dělat nikdo jiný. Lidé prostě chtějí vidět toho Hennessyho,“ pronese zcela věcně.

Shromáždění hosté pozvedají sklenku s kapkou jantarového moku a přivoní k obsahu. Řada zájemců o narozeninovou kolekci geometricky roste.

Maurice-Richard HennessyMaurice-Richard Hennessy | archiv

Z kyselého vína

Maurice-Richard pracuje pro světoznámý koňak, ale zúročuje i získané vzdělání a má své vlastní vinařství.

„Jsem jeden z 1400 dodavatelů Hennessy, prodávám jim svůj mladý koňak a víno.“ Mimochodem na vínu určeném k výrobě nejlepších koňaků by si paradoxně nikdo moc nepochutnal. Má příliš vysokou kyselinu. „Je to podobné jako u cideru; nejlepší je z jablek, do kterých se nedá kousnout. A nejlepší pomerančová marmeláda je z pomerančů tak hořkých, že se vám stáhnou ústa.“

Hořkou pilulku momentálně polykají vinaři v oblasti Cognac a Charente. „Naše vinohrady trpí nemocemi dřevin, které nedokážeme ekologicky léčit. Jsme nuceni vinohrady vytrhávat a nově osazovat. Stojí to přibližně 20 000 eur na hektar,“ říká Maurice-Richard. Dům Hennessy proto letos věnuje 600 000 eur projektu, který nejefektivněji podpoří výzkum boje s těmito nemocemi. Důvod má více než dobrý, Hennessy dnes produkuje 44 % veškerého koňaku na světě a každá pátá láhev, která se na světě prodá, nese toto jméno.

Výroční skvost

Směs 250 Collector Blend vyzrávala po dobu minimálně 10 let v zrnitých sudech z dubu Limousin, které propůjčují osobitý nádech vanilky a kouře, jenž však nepřebije vlastní aroma jednotlivých eaux-de-vie. Sudy byly při příležitosti výročí speciálně dimenzovány na 250 litrů. Eaux-de-vie, které obsahují, zrály v mírném a vlhkém prostředí archivního sklepa. Směs vás zaujme svou smyslností. Aromatické tóny postihují široké spektrum od bylinných až po ty kořenité. Odhaluje nóty hořkého pomeranče a čerstvého muškátového oříšku, lékořice, sušených mátových listů a vzácného koření, jako je šafrán. Design láhve je dílem návrhářky Stéphanie Balini. Moderní linie pracují s výraznými, čistými křivkami. Blend Hennessy 250 Collector bude v prodeji ve vybraných vinotékách, e-shopech a na webových stránkách www.moet-hennessycz.cz. Cena karafy o objemu 100 centilitrů je 12 000 korun.